Η ΕΕ πρώτη στον κόσμο που εγκρίνει ρυθμιστικό πλαίσιο

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το τελικό πράσινο φως για το πρώτο στον κόσμο κανονιστικό πλαίσιο στην αγορά κρυπτονομισμάτων, μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις για ανάλογα μέτρα σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι είχαν συμφωνηθεί τον Απρίλιο σε συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν την Τρίτη σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από το 2024, αναφέρει το Reuters.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι τη χορήγηση ειδικής άδειας σε επιχειρήσεις που εκδίδουν, αποθηκεύουν και διαθέτουν για διαπραγμάτευση κρυπτονομίσματα και stablecoin.

Ακόμα, από τον Ιανουάριο του 2016 οι εταιρείες πρέπει να καταγράφουν τα ονόματα των αποστολέων και παραληπτών στοιχείων crypto ανεξάρτητα από το ύψος της συναλλαγής –ένα μέτρο που έχει στόχο να αντιμετωπίσει τη χρήση crypto για φοροδιαφυγή και ξύπλυμα παράνομου χρήματος.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης η τροποποίηση των υφιστάμενων κανόνων σχετικά με τη συνεργασία των χωρών-μελών για τη φορολόγηση των συναλλαγών και την ανταλλαγή δεδομένων για μεγάλα χαρτοφυλάκια.

H ρύθμιση της αγοράς κρυπτονονισμάτων κατέστη πιο επείγον ζήτημα μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, όπως άφησε να εννοηθεί η Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

«Πρόσφατα γεγονότα ανέδειξαν την επείγουσα ανάγκη επιβολής κανόνων που θα προστατεύσουν καλύτερα τους Ευρωπαίους που επενδύουν σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία» δήλωσε.

Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και σε άλλες χώρες. Η Βρετανία σχεδιάζει σταδιακές παρεμβάσεις που θα αρχίζουν με τα stablecoimn και αργότερα θα επεκταθούν σε άλλα κρυπτοστοιχεία, ενώ οι ΗΠΑ εστιάζονται στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων στην αγορά crypto πριν εξεταστούν τυχόν ειδικά μέτρα.

Source: in.gr