Η δίκη του αιώνα για το Bitcoin: Θα αποκαλυφθεί ο Satoshi Nakamoto;

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μαϊάμι η «δίκη του αιώνα» για το bitcoin, από την έκβαση της οποίας είναι πιθανό να αποκαλυφθεί ο άνθρωπος-φάντασμα Satoshi Nakamoto. Το ενδιαφέρον για την αγωγή που κατέθεσε ο Ira Kleiman κατά του Craig Wright είναι μεγάλο, τουλάχιστον για όσους ασχολούνται με τα crypto, αφού δεν αποκλείεται να μάθουμε το μεγαλύτερο μυστήριο της αγοράς: Ποιος βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο του δημιουργού του Bitcoin, Satoshi Nakamoto και πού βρίσκονται τα 1,1 εκατομμύρια BTC που του ανήκουν και σήμερα αξίζουν 66 δισ. δολάρια.

Ο Wright είναι Αυστραλός προγραμματιστής και ένας από τους πρωτοπόρους των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος από το 2016 υποστηρίζει ότι είναι ο δημιουργός του bitcoin. Με την αγωγή του ο Ira Kleiman, ένας επαγγελματίας του μάρκετινγκ, ισχυρίζεται ότι ο αδερφός του David Kleiman, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ήταν συνδημιουργός του bitcoin μαζί με τον Wright και συνεπώς του ανήκει μερίδιο από τα 66 δισ. δολάρια.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα κανείς από τους δύο να μην είναι ο Satoshi και κανείς να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τα 66 δισ. δολάρια.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι ο David Kleiman και ο Craig Wright ίδρυσαν από κοινού την εταιρεία W&K Info Defense Research LLC, μέσω της οποίας έκαναν εξόρυξη bitcoin και διαχειρίζονταν την πνευματική τους ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα του bitcoin. Ο Ira Kleiman ισχυρίζεται ότι ο αδερφός του ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για την εξόρυξη των bitcoin του Satoshi και κατηγορεί τον Wright ότι καταχράστηκε την περιουσία του David Kleiman όταν αυτός απεβίωσε, πλαστογραφώντας έγγραφα και εξαπατώντας κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Wright αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ενώ ο David Kleiman ήταν έμπιστος φίλος του, οι δυο τους ποτέ δεν ήταν συνεργάτες και συνέταιροι και ότι ο ίδιος είναι ο μοναδικός δημιουργός του bitcoin, ο περιβόητος Satoshi Nakamoto.

Το σώμα των ενόρκων που επιλέχθηκαν τη Δευτέρα έχει στη διάθεσή του τρεις εβδομάδες να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί για την τύχη της τεράστιας περιουσίας του Satoshi Nakamoto.

Το μυστήριο ωστόσο παραμένει. Είναι ο Wright, είτε μόνος του είτε μαζί με τον αείμνηστο David Kleiman, ο Satoshi Nakamoto; Τόσο οι ενάγοντες, όσο και η υπεράσπιση θεωρούν δεδομένο ότι ο Wright είναι δημιουργός του bitcoin. Όμως ο Wright δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποδείξει ότι είναι ο Satoshi. Ενώ τον Μάιο του 2016 δήλωσε ότι θα μετέφερε τα bitcoin του Satoshi, αποδεικνύοντας έτσι ότι είχε πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά του και επομένως αυτός είναι ο δημιουργός του bitcoin, τελικά δεν το έκανε, λέγοντας ότι δεν είχε το κουράγιο…

Ειδικοί της κρυπτογραφίας δηλώνουν ότι οι αποδείξεις που έχει προσκομίσει κατά καιρούς ο Wright είναι πλαστές. Επομένως, ακόμη και αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι ο Kleiman δικαιούται μερίδιο από την περιουσία του Satoshi είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να πάρει στην κατοχή του τα bitcoin. Πολλοί μάλιστα στην αγορά πιστεύουν ότι όλη αυτή η ιστορία είναι μία απάτη και δεν υπάρχουν ούτε τα 66 δισ. δολάρια του Satoshi.

ΠΗΓΗ: powergame.gr