Δευτέρα
11.12.2023

Η δίκη του αιώνα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Καταιγιστική ήταν η πρώτη εβδομάδα της δίκης του Sam Bankman-Fried, που αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο λεπτομέρειες για τον τρόπο που οδηγήθηκε στην κατάρρευση το άλλοτε κραταιό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και παρέσυρε μαζί του πλήθος εταιρειών και επενδυτικών κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων.

Ο συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου FTX και πρώην Chief Technology Officer Gary Wang παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι δημιούργησε «ειδικά προνόμια στην Alameda Research». Οι ένορκοι έχουν ακούσει ήδη τις καταθέσεις τριών μαρτύρων: Του Wang, του πρώην προγραμματιστή του FTX Adam Yedidia και του συνιδρυτή του επενδυτικού κεφαλαίου Paradigm, Matt Huang.

Ο Wang, δήλωσε ότι ο Bankman-Fried του ζήτησε να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό με πλεονεκτήματα για την Alameda, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα σε κανέναν από τους πελάτες του FTX, όπως η δυνατότητα να δημιουργεί εντολές ελαφρώς πιο γρήγορα από άλλους market makers της αγοράς.

Αυτή η αποκάλυψη ήρθε ως μέρος μιας ευρύτερης αποδοχής οικονομικών παρανομιών από τον Wang. Στη δήλωση, ο Wang παραδέχτηκε ότι διέπραξε απάτη επί κινητών αξιών, απάτη μέσω διαδικτύου, και απάτη επί αγορών εμπορευμάτων. Υποστήριξε ότι και άλλα στελέχη του FTX, συμπεριλαμβανομένων των Bankman-Fried, Caroline Ellison και Nishad Singh, διέπραξαν επίσης παρόμοια αδικήματα. Ο Wang ομολόγησε την ενοχή του τον περασμένο Δεκέμβριο και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς. Ο Wang εξήγησε ότι αυτά τα προνόμια σήμαιναν ότι η Alameda μπορούσε να προχωρήσει σε απεριόριστες αναλήψεις από τους λογαριασμούς, ακόμα κι αν το υπόλοιπο ήταν αρνητικό ή κάτω από το μηδέν.

Κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα δεν ήταν γνωστά στο επενδυτικό κοινό, είπε ο Wang. Τα ειδικά προνόμια της Alameda, σύμφωνα με τον Wang, κατέληξαν σε μια τρύπα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε  υποχρεώσεις που οφείλονταν σε πελάτες του FTX μέχρι τη στιγμή που το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων κήρυξε πτώχευση πέρυσι.

Οι εισαγγελείς πίεσαν τον Wang για το πιστωτικό όριο των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Alameda, επειδή η Alameda χρησίμευε ως market maker και πάροχος ρευστότητας στο ανταλλακτήριο. Ο Wang είπε ότι τυπικά, οι market makers έχουν μια πιστωτική γραμμή σε εκατομμύρια, όχι σε δισεκατομμύρια.

Η εισαγγελία προσπάθησε να αποδείξει ότι ο Bankman-Fried και ο Wang ήταν άνισοι στη μετοχική δομή των FTX/Alameda. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο Bankman-Fried ήταν στο τιμόνι. Για να υποστηρίξουν αυτό το επιχείρημα, οι εισαγγελείς έδειξαν ένα υπογεγραμμένο έγγραφο που έλεγε ότι ο Bankman-Fried κατέχει το 90% της Alameda, ενώ ο Wang κατείχε το 10%. Ομοίως, απέδειξαν ότι ο Bankman-Fried ήταν ο κύριος ιδιοκτήτης του FTX.

Αντίθετα, η μαρτυρία από τον Huang σκόπευε να αποδείξει πως η κατάρρευση του FTX επηρέασε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων όπως η δική του.

Ο Huang κατέθεσε ότι είχε ανησυχίες για την πιθανή «διαπλοκή» μεταξύ του FTX και της Alameda όταν σκεφτόταν να επενδύσει στο FTX. Συνολικά, η Paradigm επένδυσε περίπου 278 εκατομμύρια δολάρια στο FTX και στην FTX US, την αμερικανική θυγατρική του ανταλλακτηρίου. Η μαρτυρία του Huang δεν παρουσίασε καμία συγκλονιστική αποκάλυψη. Ωστόσο, είπε στο δικαστήριο ότι προσπάθησε να πιέσει για ένα μοντέλο διακυβέρνησης για το FTX, ωστόσο, ο Bankman-Fried φαινόταν αρνητικός στο να παραχωρήσει στους επενδυτές μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Yedidia, φίλος από τα χρόνια του πανεπιστημίου του Bankman-Fried, δήλωσε στο δικαστήριο ότι «το FTX εξαπάτησε όλους τους πελάτες του ανταλλακτηρίου». Ωστόσο, αυτή η δήλωση διαγράφηκε αργότερα από τα πρακτικά του δικαστηρίου, μια κίνηση που συμφώνησαν και τα δύο μέρη. Ωστόσο, ο Yedidia αφηγήθηκε μια συνάντηση που είχε με τον SBF τον Ιούνιο του 2022. Ο Bankman-Fried, σε ένα γήπεδο τένις, είπε στον Yedidia ότι το FTX ήταν «αλεξίσφαιρο μέχρι πέρυσι» αλλά όχι «αλεξίσφαιρο» το 2022 και αναμενόταν ότι θα χρειαστούν έξι μήνες έως τρία χρόνια για να επανέλθει. Δηλαδή να μην αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ο Yedidia συμφώνησε να καταθέσει για να αποφευχθεί η δίωξη, και του χορηγήθηκε ασυλία. Όχι μόνο ήταν συγκάτοικος στο κολέγιο με τον SBF, αλλά ήταν ένας από τους λίγους που μετακόμισαν με τον πρώην CEO του FTX στο διαμέρισμα των 30 εκατομμυρίων δολαρίων στις Μπαχάμες. Ο Yedidia παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 αφού ένας υπάλληλος του FTX του είπε ότι τα κεφάλαια πελατών από το FTX χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των πιστωτών της Alameda. Δεν είχε μιλήσει, ούτε είχε δει τον Bankman-Fried από τον Νοέμβριο.

Source: liberal.gr