Τετάρτη
26.06.2024

Η διαμάχη δύο πρωτοκόλλων της αποκεντρωμένης οικονομίας

Σε μια σπάνια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ δύο πρώην συνεργατών – πρωτοκόλλων της αποκεντρωμένης οικονομίας DeFi, το πρωτόκολλο δανεισμού Iron Bank έκοψε τους λογαριασμούς δανεισμού του επί χρόνια συνεργάτη του Alpha Homora λόγω της αποτυχίας του να διακανονίσει σχεδόν 32 εκατομμύρια δολάρια επισφαλών χρεών.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου για το liberal.gr

Η Iron Bank άλλαξε τον κώδικα στα έξυπνα συμβόλαιά, έτσι ώστε το πρωτόκολλο Alpha Homora να μην μπορεί να αποσύρει περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην αποκεντρωμένη τράπεζα. Στη δήλωσή του, το πρωτόκολλο ανέφερε ότι «έθεσε παύση των λογαριασμών δανεισμού της Alpha Homora» για την προστασία των καταθετών.

Αλλά το Alpha Homora, ένα πρωτόκολλο που διαχειρίζεται το Alpha Venture DAO και το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν απόδοση στα κρυπτονομίσματα τους, δήλωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Iron Bank μέσω της Alpha Homora θα μπορούσαν να χαθούν εντελώς εάν τα δύο πρωτόκολλα δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

«Ό,τι αφορά την Iron Bank […] δεν της δίνει το δικαίωμα να παγώνει καταθέσεις χρηστών», δήλωσε ο Tascha Punyaneramitdee, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Alpha Venture DAO, σε ανοιχτή επιστολή προς την Iron Bank.

«Αυτό είναι μια υπενθύμιση σε όλα τα άλλα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα που συνεργάζονται με την Iron Bank να είναι πολύ προσεκτικά, καθώς η δράση του έχει δείξει ότι είναι πρόθυμοι να καταχραστούν ανήθικα τα χρήματα των χρηστών», είπε.

Η Iron Bank είναι ένα πρωτόκολλο δανεισμού DeFi που ειδικεύεται στον δανεισμό από πρωτόκολλο σε πρωτόκολλο. Αυτό σημαίνει ότι άλλα πρωτόκολλα ή αποκεντρωμένοι οργανισμοί μπορούν να ενσωματώσουν τα έξυπνα συμβόλαια της Iron Bank επιτρέποντας στους χρήστες τους να δανείζονται αυτόματα περιουσιακά στοιχεία από το πρωτόκολλο. Πολλά εξέχοντα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας χρησιμοποιούν την Iron Bank, συμπεριλαμβανομένων των Keep3r Network και Yearn Finance.

Η Iron Bank έχει επί του παρόντος καταθέσεις 29,8 εκατομμυρίων δολαρίων, οπότε το σύνολο της «κλειδωμένη συνολικής αξίας» στα έξυπνα συμβόλαιά του πρωτοκόλλου είναι μικρότερη από το συνολικό ανεξόφλητο χρέος της Alpha Homora.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, η Iron Bank είπε ότι «ζήτησε επανειλημμένα» από την Alpha Homora μια λύση για την εξόφληση του χρέους, αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση.

«Η Alpha Homora πρέπει να αναλάβει το κόστος της δικής της κυβερνοεπίθεσης», δήλωσε η Iron Bank.

Η διαμάχη μεταξύ της Iron Bank και της Alpha Homora χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ένας χάκερ έκλεψε κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 37 εκατομμυρίων δολαρίων από την Iron Bank. Η Alpha Homora συμφώνησε να αποδώσει το 20% των μελλοντικών προμηθειών του πρωτοκόλλου για να αποζημιώσει την τράπεζα και να καταθέσει 50 εκατομμύρια αξίας του κρυπτονομίσματος ALPHA του Alpha Venture DAO ως εγγύηση, αξίας περίπου 109 εκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή της κυβερνοεπίθεσης.

Ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της αξίας των αγορών κρυπτονομισμάτων, η αξία των υποθηκευμένων κρυπτονομισμάτων ALPHA της Alpha Homora μειώθηκε απότομα. Η εξασφάλιση αξίζει τώρα μόλις 6 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το χρέος της Alpha Homora προς την Iron Bank μη εξασφαλισμένο.

Η πτώση της δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων επηρεάζει επίσης την ικανότητα της Alpha Homora να αποπληρώσει το χρέος. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο Discord από την IronBank, η Alpha Homora πληρώνει κατά μέσο όρο μόνο 5.000 δολάρια το μήνα για χρέη αξίας άνω των 31 εκατομμυρίων δολαρίων.

Source: liberal.gr

Array