Τετάρτη
21.02.2024

Η Credit Suisse «έχασε» τον μεγαλύτερο μέτοχό της – Νέα βουτιά για τη μετοχή

Έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της «έχασε» η Credit Suisse, καθώς η Harris Associates πούλησε όλο το μερίδιο που διατηρούσε στην προβληματική ελβετική τράπεζα, ολοκληρώνοντας μια επένδυση που «κράτησε» δύο ολόκληρες δεκαετίες.  

Η διαδικασία της εξόδου διήρκησε περίπου τρεις – τέσσερις μήνες, όπως έκανε γνωστό η επενδυτική εταιρεία, η οποία για αρκετά χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse. Η αρχή του τέλους, όπως φαίνεται, ξεκίνησε στα τέλη του 2022, όταν το fund περιόρισε από το 10% στο 5% το μερίδιο μετοχών του. 

Η παραπάνω εξέλιξη, αναμφίβολα, συνιστά αρνητική είδηση για την ελβετική τράπεζα, η οποία εδώ και μήνες δίνει «μάχη» για να ανακάμψει, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να κλείσει τις ζημιές του «αμαρτωλού» παρελθόντος. 

Η μετοχή της τράπεζας έχει χάσει το 95% της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, ενώ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε το ράλι του 2022 στις ευρωπαϊκές τράπεζες, βυθιζόμενη σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά.

Σήμερα, ο τίτλος της Credit Suisse στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας κατρακρημνίζεται κατά τουλάχιστον 5% και οπισθοχωρεί στα 2,74 φράγκα, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 2,57 φράγκων. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, η νέα διοίκηση της Credit Suisse παρουσίασε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και περικοπές εργαζομένων. Στόχος η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και η σταδιακή επιστροφή στα κέρδη. 

Ωστόσο, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι… μπόλικη, καθώς μόνο στο δ’ τρίμηνο του 2022 οι εκροές κεφαλαίων από τους πελάτες της τράπεζας έφθασαν τα 110,5 δισ. ελβετικά φράγκα.   

Η Harris Associates είχε επενδύσει στην Credit Suisse στις αρχές του 21ου αιώνα, ενώ διπλασίασε το «στοίχημά» της αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008.  

Μετά την αποχώρηση της Harris, ο νέος βασικός μέτοχος της τράπεζας ακούει στο όνομα Saudi National Bank. Υψηλό είναι το ποσοστό και της Qatar Investment Authority, η οποία συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 4 δισ. φράγκων.

Διαβάστε ακόμα:

Eκλογές τον Μάιο, μέτρα και διαχείριση στην (διακομματική) οργή και τα δυο deal της εβδομάδας

Πόσο κοστίζει τώρα η ενοικίαση διαμερίσματος στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας

Η Ελληνίδα που μιλά σε όλον τον κόσμο για την αρχιτεκτονική μεταμόρφωση της Αθήνας

Πηγή: newmoney.gr