Παρασκευή
19.07.2024

Η Colonial Pipeline πλήρωσε 4,4 εκατ. δολάρια σε χάκερ που εξαπέλυσε την κυβερνοεπίθεση στο δίκτυο της

Το αφεντικό της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline δήλωσε εχθές σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ότι ενέκρινε την πληρωμή λύτρων ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδα χάκερ που πραγματοποίησαν την κυβερνοεπίθεση εναντίον της εταιρείας στις αρχές Μαΐου.

“Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση (…) Ομολογώ ότι δεν ένιωσα άνετα με το να βλέπω χρήματα να εξανεμίζονται και να πηγαίνουν σε τέτοιους ανθρώπους”, δήλωσε ο Τζόζεφ Μπλαντ. “Αλλά αυτό ήταν το σωστό να κάνουμε για τη χώρα”, είπε στην εφημερίδα.

Η πληρωμή λύτρων είχε αναφερθεί από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, αλλά η Colonial Pipeline δεν είχε επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο Μπλαντ ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις και τον τρόπο πληρωμής. Αρκετές πηγές ισχυρίστηκαν ότι τα λύτρα πληρώθηκαν σε bitcoin.

Ο επικεφαλής της Colonial Pipeline, στην ηγεσία της εταιρείας από το 2017, υπερασπίστηκε την απόφασή του, εκτιμώντας ότι ήταν για τον όμιλό του ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές του.

Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που συνδέουν τα διυλιστήρια γύρω από το Χιούστον με τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μέχρι την περιοχή της Νέας Υόρκης. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αγωγών για διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ και μεταφέρει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι ανακάλυψε στις 7 Μαΐου ότι είχε πέσει “θύμα κυβερνοεπίθεσης” και αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας ορισμένα συστήματά της, για προληπτικούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκαν προσωρινά όλες οι δραστηριότητές της, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία, την κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσε η οργάνωση Darskside η οποία χρησιμοποίησε ένα λυτρισμικό, ένα κακόβουλο πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας για να εισέλθει σε ένα σύστημα κλειδώνοντας αρχεία και στη συνέχεια ζητεί λύτρα για να τα ξεκλειδώσει.

Το περασμένο Σάββατο, η Colonial Pipeline ανακοίνωσε ότι επιστρέφει σε ομαλή λειτουργία.

Ο Μπλαντ, ωστόσο, επεσήμανε ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν για μήνες και θα κοστίσουν στην εταιρεία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η Colonial Pipeline αντιμετώπισε και πάλι προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρικών υπολογιστών της προχθές Τρίτη, αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την κυβερνοεπίθεση και ότι δεν εμπόδισαν τη μεταφορά διϋλισμένων προϊόντων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: metalignitiki.gr

Array