Κυριακή
23.01.2022

Η Blockchain.com κυνηγά μια αποτίμηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

της Jessica Mathews

Η Blockchain.com αναζητά μια τεράστια αποτίμηση από 18 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός νέου γύρου χρηματοδότησης. Η εταιρεία στοχεύει να συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση σειράς D από επενδυτές, σύμφωνα με κάποιον που συμμετείχε στις -πολύ πρώιμες- συζητήσεις.

«Αυτό συζητείται», λέει το άτομο που μίλησε μαζί μου υπό τον όρο της ανωνυμίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Γενικά, η Blockchain.com εμπλέκεται σε αρκετές δραστηριότητες: Είναι ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, θεσμικός δανειστής, πάροχος ψηφιακού πορτοφολιού και πλατφόρμα ανάλυσης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε την έκδοση beta μιας νέας αγοράς NFT. Το άτομο που μίλησε μαζί μου είπε ότι τα έσοδα της εταιρείας θα έχουν δεκαπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με το 2020 (η Blockchain είπε στο Fortune πριν από δύο μήνες ότι είχε ανακοινώσει έσοδα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι εκείνη τη στιγμή).

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο μόλις πρόσφατα έκλεισε έναν κύκλο χρηματοδότησης 300 εκατομμυρίων δολαρίων σειράς C στα τέλη Μαρτίου, στον οποίο η αξία της ήταν 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα η εταιρεία προσπαθεί να τετραπλασιάσει σχεδόν αυτή την αποτίμηση.

Το ερώτημα εδώ είναι αν αυτό θα μπορούσε να πετύχει. Σίγουρα, μια εταιρεία μπορεί να στοχεύσει σε όποια αποτίμηση θέλει. Αλλά μόνο λίγες εταιρείες που εστιάζουν στο blockchain εξασφαλίζουν στην πραγματικότητα αποτιμήσεις τόσο υψηλές: η Coinbase έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς 54,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι και σήμερα το πρωί. Η FTX αποτιμήθηκε στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο.

Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων μπορεί να προσελκύουν τα βλέμματα των επενδυτών επιχειρηματικών συμμετοχών αυτή τη στιγμή, αλλά οι αποτιμήσεις με διψήφιο νούμερο είναι τραβηγμένες για σχεδόν οποιονδήποτε. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και θεματοφύλακας Gemini αποτιμήθηκε στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα. Η αξία της Kraken ήταν 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο. Η OpenSea, η μεγαλύτερη αγορά peer-to-peer, είχε αποτίμηση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο.

Τούτου λεχθέντος, οι αποτιμήσεις είναι υπερβολικά φουσκωμένες αυτή τη στιγμή. «Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε», λέει ο Bradley Tusk, διευθύνων σύμβουλος της Tusk Venture Partners, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων που έχει επενδύσει στην Coinbase και την Circle.

Από τη μία πλευρά, «πολλές αποτιμήσεις φαίνονται εντελώς εκτός πραγματικότητας», λέει. Από την άλλη: «Υπάρχουν άλλες φορές που συνειδητοποιούμε ότι έτσι έχει κινηθεί η αγορά – αυτή είναι η αποτίμηση».

ΠΗΓΗ: Fortune.com