Πέμπτη
09.12.2021

Η Αριάδνη στη μάχη κατά της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής

Ένας πυλώνας πληροφοριακών συστημάτων που θα ενοποιεί εργασία-ασφάλιση και φορολογία δημιουργείται με στόχο να μπει τέλος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και τη φοροδιαφυγή.

Κατά  την πρόσφατη παρουσίαση των ψηφιακών έργων που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2025 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» δεν επικοινωνεί επί της ουσίας με το πληροφοριακό σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση αποτυπώνεται στο σύστημα ΟΠΣ ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των ΑΠΔ παρότι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απευθείας από τις δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ οι οποίες αφορούν την απασχόληση. Η έλλειψη διασύνδεσης ανάμεσα στα συστήματα κάθε άλλο παρά βοηθά, όπως είναι λογικό, τους ελεγκτές που ρίχνονται καθημερινά στην μάχη για την φοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία.

Το… αντίδοτο που εκτιμάται ότι  μπορεί να επουλώσει αυτή την πληγή είναι το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα ενοποιήσει τα στοιχεία απασχόλησης και ασφάλισης που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν δίαυλο επικοινωνίας. Με το νέο ψηφιακό σύστημα τα στοιχεία των ΑΠΔ θα προσημπληρώνονται γεγονός που θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις αλλά και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος, ενώ θα δημιουργήσει κι ένα πιο αξιόπιστο περιβάλλον που θα επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αντιπαραβάλλουν δεδομένα και να ελέγχουν τις εκάστοτε επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικά.

Μέσω του ψηφιακού συστήματος αφενός θα κοντρολάρεται ευκολότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αφετέρου θα υπάρχει ενημέρωση του με στοιχεία που σχετίζονται με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Κάπως έτσι, βήμα – βήμα «πακετάρονται» και οι τρεις μονάδες που συνθέτουν την εργασία, δηλαδή η απασχόληση, η ασφάλιση και φυσικά η φορολογία.

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού προγράμματος για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της νέας ανεξάρτητης επιθεώρησης εργασίας με νέες ψηφιακά όπλα που θα αναχαιτίσουν την παραβατικότητα των εργοδοτών.

Πηγή: powergame.gr