Τετάρτη
21.02.2024

Η Apple «ανοίγει» την πρόσβαση στο iPhone app store στην Ευρώπη

Σε μια πολύ σημαντική κίνηση προς τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρώπης προχώρησε η Apple. Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει από τον Μάρτιο τη χρήση εναλλακτικών app store στις συσκευές της που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, αναλυτές υπογράμμισαν πως η Apple δεν έλαβε την απόφαση αυτή πραγματικά εθελοντικά, αλλά επειδή αναγκάστηκε από τα νέα δεδομένα που δρημιουργεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία του Digital Markets Act, που υποχρεώνει τις τεχνολογικές να «ανοίξουν» την πρόσβαση στις πλατφόρμες τους έως το Μάρτιο, αν θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται ομαλά στις αγορές της ΕΕ. Στόχος του νόμου είναι να «σπάσει» το ολιγοπώλειο, αν όχι μονοπώλειο, των Big Tech και να βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Σήμερα, όσοι έχουν iPhone μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από το κατάστημα της εταιρείας.

Η θέση της Apple πάντα ήταν ότι οι κανόνες της προστατεύουν την ασφάλεια των χρηστών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εφαρμογές Android μπορούν να προέρχονται από μια μεγαλύτερη ποικιλία καταστημάτων με κόστος για τον καταναλωτή τη μεγαλύτερη συχνότητα κακόβουλου λογισμικού.

Η Apple έχει κατηγορηθεί ότι δημιουργεί μονοπώλιο, χωρίς να δίνει σε πελάτες και προγραμματιστές άλλη επιλογή από το να περνούν από τα δικά της κανάλια και ενώ χρεώνει τους προγραμματιστές με προμήθεια που φτάνει το 30%. Αυτό σήμαινε ότι αποκλείονταν οι προγραμματιστές που δεν πληρούν τα πρότυπα της Apple ή που δεν επιθυμούν να πληρώσουν τις χρεώσεις της.

Σημειωτέον πως οι αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν για την ώρα στη Βρετανία, αν και το ανάλογο νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές που βρίσκεται στα… σκαριά στη χώρα πιθανότατα θα αναγκάσει την εταιρεία να αναπροσαρμόσει και στη συγκεκριμένη αγορά τις πρακτικές της.

Διαβάστε ακόμη

Μειοδότης ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (upd)

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών και το κτίριο που στεγάζεται η ΡΑΑΕΥ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr