Η απογοήτευση του Aptos

Το Aptos, ένα καινούριο blockchain δίκτυο Layer 1, κυκλοφόρησε το κύριο δίκτυο του, ωστόσο παρά την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία και προσδοκίες που υπήρχαν στην αγορά, δημιούργησε έντονη απογοήτευση. Το Αptos ήταν μεταξύ αυτών που είχαν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη προσδοκία στην αγορά.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου στο liberal.gr

Πολλοί προγραμματιστές που έτρεχαν εφαρμογές στο δίκτυο Solana, και δηλώνουν απογοητευμένοι από το δίκτυο, είχαν δηλώσει πως σκοπεύουν να μεταφέρουν τις αποκεντρωμένες εφαρμογές τους στο Aptos.

Το Aptos ακολουθεί την πρωτοβουλία του Facebook με τη δημιουργία του blockchain Libra. Η πιο πολυσυζητημένη πτυχή του Aptos σε σύγκριση με άλλα δίκτυα blockchain είναι η γλώσσα προγραμματισμού Move, η οποία υποτίθεται ότι είναι πιο φιλική προς τους προγραμματιστές και προσφέρει διασφαλίσεις για τη διαχείριση ψηφιακών νομισμάτων.

Το Aptos «εστιάζει στην εμπειρία χρήστη, τη δυνατότητα αναβάθμισης και την τεχνολογία αιχμής», έγραψε στη σελίδα της στο Medium.

«Υπάρχει ήδη ένα ισχυρό οικοσύστημα από εκατοντάδες έργα και εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της κοινότητας που έχουν κάνει την Aptos το σπίτι τους», ανέφερε το πρωτόκολλο.

Το blockchain Aptos, ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Meta, έχει επίσης προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια όπως το FTX Ventures, το οποίο ηγήθηκε τη χρηματοδότηση αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων για το Aptos τον Ιούλιο.

Το Aptos επαλήθευσε τις πρώτες συναλλαγές στο κεντρικό δίκτυο (mainnet), αν και είναι κυρίως μηνύματα συντήρησης από επικυρωτές. Το blockchain είχε δοκιμαστεί σε ένα δημόσιο testnet από τον Μάιο με κίνητρα προς προγραμματιστές που θα το δοκίμαζαν. Το δοκιμαστικό δίκτυο αποτελούνταν από τρεις ξεχωριστές φάσεις.

Ωστόσο τα πρώτα  δεδομένα που προέρχονται από τις συναλλαγές στο δίκτυο δεν δείχνουν τόσο ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι το πρωτόκολλο επεξεργάζεται επί του παρόντος τέσσερις συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης, η ομάδα του Aptos είπε ότι η μηχανή παράλληλης εκτέλεσης της ήταν ικανή να επεξεργαστεί 160.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (πολύ πάνω από την ταχύτητα που διαφήμιζε το ανταγωνιστικό Solana με 65.000 ανά δευτερόλεπτο).

Όπως σχολίασαν πολλές προσωπικότητες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων το Aptos επί του παρόντος έχει χαμηλότερο αριθμό συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο από το Bitcoin… που δεν είναι διάσημο για τις τεχνολογικές δυνατότητες επεκτασιμότητας του δικτύου.

Παράλληλα επισήμαναν πως το 80% των tokens στο Aptos είναι κλειδωμένα σε συμβόλαιο staking, κάτι που, όπως πολλοί επισήμαναν θα έχει ως αποτέλεσμα στην σταδιακή πώληση σε ιδιώτες επενδυτές. Σε μια ανάρτηση στο Discord του Aptos, η ομάδα είπε ότι οι συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο  εμφανίζονται πως ήταν μια «λειτουργία για την εκκίνηση της δραστηριότητας του δικτύου» και αφού ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του mainnet μόλις πριν από λίγες ώρες, δεν υπάρχουν ακόμη συναλλαγές χρηστών.

Παράλληλα το δίκτυο δέχτηκε έντονη κριτική για τα tokenomics του, δηλαδή την οικονομία του κρυπτονομίσματος.Τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές υπόκεινται σε δέσμευση 12 μηνών, ενώ η συνολική κυκλοφορία αναμένεται να διανεμηθεί σταδιακά τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η αρχική συνολική προσφορά κρυπτονομισμάτων Aptos (APT) κατά την κυκλοφορία του mainnet ήταν 1 δισεκατομμύριο μάρκες, με περίπου 510 εκατομμύρια να διανέμονται στα μέλη της κοινότητας, 190 εκατομμύρια στους βασικούς προγραμματιστές και τα υπόλοιπα στο Ίδρυμα Aptos και ιδιώτες επενδυτές.

Το Aptos Foundation κατέχει συνολικά 410 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα $APT, τα οποία θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Από αυτά, 125 εκατομμύρια $APT είναι αρχικά διαθέσιμα για την υποστήριξη εφαρμογών στο οικοσύστημα και της κοινότητας και ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων $APT είναι διαθέσιμο αρχικά για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Aptos. Άλλα 100 εκατομμύρια $APT κατέχονται από την Aptos Labs, μια εταιρεία που αναπτύσσει και διατηρεί το blockchain.Η Aptos είπε ότι τα κρυπτονομίσματα που κατέχονται από ιδιώτες επενδυτές υπόκεινται σε ένα χρονοδιάγραμμα ξεκλειδώματος 4 ετών από την έναρξη του mainnet.

Κάτι που δημιούργησε αμφιβολίες και προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα είναι πως κρυπτονομίσματα που δεν βρίσκονται σε κυκλοφορία μπορούν να συμμετέχουν στο staking, και να κερδίζουν τα staking rewards. To δίκτυο αναμένεται να έχει έναν ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 7% αρχικά, ο οποίος θα μειώνεται κατά 1.5% κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει στο 3.25% ετησίως που θα παραμείνει εκεί.

Κάτι που δημιούργησε εκνευρισμό στους επενδυτές είναι πως κατά την επίσημη διαπραγμάτευση του κρυπτονομίσματος σε ανταλλακτήρια όπως το Binance, τα tokenomics του κρυπτονομίσματος Aptos (APT) ήταν ουσιαστικά μη κοινοποιημένα στους ιδιώτες επενδυτές. Έπειτα από την καθυστερημένη δημοσίευση, το επενδυτικό κοινό επέκρινε το πολύ υψηλό ποσοστό της τάξεως του 49% που μοιράστηκε σε προγραμματιστές και ιδιώτες επενδυτές, με πολλούς να καταλήγουν πως είναι το δίκτυο των επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η κεφαλαιοποίηση που του έχουν δώσει τα επενδυτικά κεφάλαια ανέρχεται ήδη στα $4 δισ. με αρκετούς να έχουν αμφιβολίες για τις τιμές που θα αγοράσουν οι επενδυτές ένα νέο κρυπτονόμισμα που μόλις τώρα θα δοκιμάσει την αγορά…

Πάντως, ο λύκος χαίρεται στην αναμπουμπούλα, έτσι το κρυπτονόμισμα του Apricot Finance, το οποίο απλά μοιράζεται ως συνωνιμία το ίδιο διακριτικό με το Aptos  σημείωσε σημαντική άνοδο σε όγκο συναλλαγών αλλά και τιμή διαπραγμάτευσης. Η τιμή APT του Apricot Finance -αυξήθηκε περίπου 70% τις τελευταίες 24 ώρες – με τους επενδυτές να μπερδεύονται. Οι όγκοι συναλλαγών του $APT του Apricot εκτινάχθηκε από κάτω από 70.000 δολάρια τη Δευτέρα σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια δολάρια το απόγευμα της Τρίτης, με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Source: liberal.gr