Η αύξηση των εσόδων φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης δημιουργούν η φορολογική συμμόρφωση και η υψηλή εισπραξιμότητα φόρων. Τα έσοδα στο 9μηνο του έτους καταγράφουν αύξηση 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην καλή πορεία της οικονομίας όσο και στη συμμόρφωση των φορολογουμένων, που αποδίδουν εμπρόθεσμα σε ποσοστό πάνω από 85% όλους τους φόρους. 

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ρευστότητα, κυρίως των επιχειρήσεων, μετά τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης το 2020-2021, είναι ορατή στην αγορά αλλά και στα ταμεία του Δημοσίου. 

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν τα ρεκόρ εισπραξιμότητας στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά, που δεν συναντώνται ούτε στα χρόνια προ των μνημονίων.

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την Εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Τον Σεπτέμβριο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 87,63% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, από τα 995,76 εκατ. ευρώ ΦΠΑ καταβλήθηκε από τους υποχρέους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 872,6 εκατ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθε στο 89,21% του συνολικού φόρου. Συγκεκριμένα, το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται στα 580.96 εκατ. ευρώ, ενώ πληρώθηκε ποσό ύψους 518,26 εκατ. ευρώ. Σημαντικά είναι και τα ποσοστά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες. Το ποσοστό εισπραξιμότητας έφτασε στο 76,08%, με τα νοικοκυριά να πληρώνουν φόρους ύψους 308,09 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό που τους αναλογούσε για τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν της τάξης των 406,02 εκατ. ευρώ. 

Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ. Έφτασαν στο 79,51%, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι εφαρμογές έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των εσόδων. Κι αυτό καθώς οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πλέον άμεσα για τις υποχρεώσεις τους, ενώ εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία πληρωμής λαμβάνουν μηνύματα προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών την τελευταία διετία αύξησε σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε και την εισπραξιμότητα των φόρων. Από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει περιορισθεί ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η σύνθεση των οφειλών προς την Εφορία είναι τελείως διαφορετική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τονίζουν χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, πολλοί φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ εντάσσονται στις πάγιες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, αποπληρώνοντας την οφειλή τους σε 24 δόσεις. Δηλαδή, ο μεγάλος αριθμός οφειλετών που αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους και δεν τις εντάσσουν σε κάποια ρύθμιση είναι εξαιρετικά μικρός πλέον.

Πηγή: powergame.gr