Κυριακή
23.01.2022

HSBC: «Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες

Κορυφαία επιλογή η Eurobank σε Ελλάδα και αναδυόμενες αγορές – Συνολικά για τις μετοχές των τραπεζών βλέπει αύξηση των δανείων – BofA: Υποβαθμίζει στην τελευταία θέση την Ελλάδα στον χάρτη των αναδυόμενων αγορών

Αγοραστής στις ελληνικές τράπεζες η HSBC ενώ επιλέγει ως κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα και στις αναδυόμενες αγορές τον τίτλο της Eurobank.

Η Eurobank, με σύσταση buy (αγορά) και τιμή στόχο 1,30 ευρώ, είναι η προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για το σχετικά μικρό απόθεμα NPE, τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου και την ισχυρή κερδοφορία της.

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις των μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες, η αποτίμηση εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει την αξία της τράπεζας, με ισχυρό δείκτη ROTE 10% για το 2022 και τη δυνατότητα έναρξης διανομής μερίσματος στο 2023.

Άκρως θετική είναι η άποψη της HSBC και για την Τράπεζα Πειραιώς με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο 1,95 ευρώ, καθώς πάνω από το 90% των ενεργειών εξυγίανσης των NPEs έχει ολοκληρωθεί και πιστεύει ότι η αποτίμηση στις 0,34 φορές σε όρους P/BV προσφέρει τώρα μια καλή σχέση κινδύνου/απόδοσης.

Η HSBC δίνει συστάσεις αγοράς και για τις τράπεζες ΕΤΕ και Alpha Bank καθώς οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχουν σημειώσει. Οι τιμές στόχοι για την Alpha είναι 1,4 ευρώ ανά μετοχή και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,55 ευρώ ανά μετοχή.

Η βρετανική τράπεζα εξηγεί ότι για την πληρωμή μερισμάτων, η Eurobank και η ΕΤΕ πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος τις κανονιστικές συζητήσεις για τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2022. Η ροή ειδήσεων για το θέμα αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις δύο μετοχές.

Συνολικά για τις μετοχές των τραπεζών βλέπει αύξηση των δανείων, καθώς το περασμένο έτος ήταν αργό όσον αφορά την αύξηση των δανείων, καθώς τα διάφορα κυβερνητικά επιδοτούμενα προγράμματα δανείων έληξαν. Επίσης προβλέπει ότι τα δανειακά βιβλία των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5% μεταξύ των ετών 2021 – 2026 λόγω των δανείων που χρηματοδοτούνται από το RRF, τις εξωτερικές τους επιδράσεις και την αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού.

Αναφορικά με τα λειτουργικά αποτελέσματα, αναμένει ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη θα αυξηθούν κατά 22% σε ετήσια βάση και η αποδοτικότητα των μέσων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να βελτιωθεί κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,4% το 2022 ενώ για την ποιότητα ενεργητικού, η HSBC εξηγεί ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου από NPEs και αναμένει ότι όλες θα έχουν πετύχει τους στόχους τους για μονοψήφιο δείκτη NPE στις αρχές του 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Το ράλι των τιμών της ενέργειας «συμπιέζει» την οικονομία της Ευρώπης

Στη Βουλή τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα MyDATA

Χρηματιστήριο: Ήπια κατοχύρωση κερδών μετά τα υψηλά 7ετίας και εν αναμονή της Fitch

Πηγή: newmoney.gr