Πέμπτη
22.02.2024

H Genesis θα πουλήσει μαζικά Bitcoin 1,3 δισ. δολαρίων

Ο άλλοτε κραταιός δανειστής στις αγορές κρυπτονομισμάτων Genesis, που πλέον βρίσκεται υπό πτωχευτική διαχείριση, θέλει να πουλήσει κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1,3 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις θα προέλθουν κυρίως από το bitcoin ETF GBTC της Grayscale.

Οι συνολικές πωλήσεις θα αφορούν το 3.2% της συνολικής προσφοράς του Bitcoin, οπότε αναφερόμαστε σε υπολογίσιμο για την αγορά μέγεθος εάν η απόφαση εγκριθεί.

Οι δανειστές της Genesis ζήτησαν η εταιρεία να πουλήσει μετοχές της GBTC. Εάν το δικαστήριο εγκρίνει την πρόταση, τότε η Genesis θα μπορούσε επίσης να πουλήσει τις μετοχές της στο Grayscale’s Ethereum Trust (ETHE) και στο Grayscale’s Ethereum Classic Trust (ETCG).

Η Genesis κατέχει πάνω από 35 εκατομμύρια μετοχές της GBTC, 8 εκατομμύρια μετοχές της ETHE και σχεδόν 3 εκατ. δολάρια της ETCG. Με βάση τις τιμές των μετοχών του GBTC στις 30 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η τιμή του GBTC έχει υποχωρήσει ελαφρώς από την τιμή κλεισίματος των 38,50 $ στα τέλη Ιανουαρίου.

Συνολικά, εάν εγκριθεί η πρόταση, η Genesis θα ξεφορτωθεί σχεδόν 1,6 δισ. δολάρια σε μετοχές και από τα δύο ETFs.

Τον Ιανουάριο, οι διαχειριστές της πτωχευτικής διαδικασίας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX πώλησαν σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε μετοχές GBTC, οδηγώντας σε μεγάλες εκροές για το bitcoin ETF.

Τα στοιχεία της CoinShares έδειξαν ότι τα bitcoin ETF κατέγραψαν εισροές άνω των 700 εκατ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Το GBTC έχει δει δισεκατομμύρια εκροές μετά τη μετατροπή του σε ETF.

Το δικαστήριο θα προχωρήσει σε ακρόαση σήμερα. Στην πολυπλοκότητα της υπόθεσης προστίθεται η αξίωση για επιπλέον 31,2 εκατομμύρια μετοχές GBTC, αξίας περίπου 1,2 δισ. δολαρίων. Αυτές οι μετοχές, που ενεχυριάστηκαν από το Gemini, βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία τους.

Οι μετοχές αυτές αντιπροσωπεύουν τις εξασφαλίσεις του προγράμματος Earn που προσέδιδε επιτόκιο στους χρήστες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Gemini και αποτελούν περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τη διαχείριση χρεοκοπίας του hedge fund Three Arrows Capital.

Την περασμένη εβδομάδα, η Genesis προχώρησε σε συμβιβασμό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο διακανονισμός θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρεοκοπημένο δανειστή να πληρώσει 21 εκατ. δολάρια στη ρυθμιστική αρχή.

Εάν εγκριθεί, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θα πρέπει να αναμένουμε αυξημένη πίεση πωλήσεων που θα ρίξουν την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin προς τα κάτω. Με περισσότερες μετοχές GBTC να κατακλύζουν την αγορά, θα υπάρχουν περισσότεροι πωλητές παρά αγοραστές, εάν δεν αλλάξει κάτι στα θεμελιώδη της ζήτησης, προκαλώντας ενδεχομένως μια προσωρινή πτώση της τιμής και αυξημένη μεταβλητότητα.

Αυτή η πώληση θα μπορούσε να μειώσει το premium με το οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές της GBTC σε σύγκριση με την υποκείμενη τιμή του Bitcoin, καθώς η αυξημένη ρευστότητα δημιουργεί κάποιο premium. Επιπλέον, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ευκαιρία για άλλα επενδυτικά οχήματα Bitcoin, όπως τα ETF να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

H Genesis οφείλει χρέος άνω των 3,5 δισ. δολαρίων στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της, μια λίστα που περιλαμβάνει κυρίως σημαντικούς παίκτες, όπως η Cumberland, η Mirana, η MoonAlpha Finance και το VanEck’s New Finance Income Fund.

Source: liberal.gr