Δευτέρα
11.12.2023

H BlackRock υπέβαλε αίτημα για spot ETF στο Ethereum

Μετά από μια εβδομάδα έντονων φημών η BlackRock έκανε, όπως αναμενόταν, την κίνησή της και κατέθεσε επίσημα αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για αμοιβαίο διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο (ETF) στην αγορά spot, το οποίο θα συνδέεται με το Ethereum. Είχε προηγηθεί στις 10 Νοεμβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εντάξη του iShares Ethereum Trust στον κατάλογο επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Εταιρειών του Delaware. Η κίνηση αυτή πυροδότησε τη σχετική φημολογία για την BlackRock, καθώς ο κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων είχε πράξει το ίδιο στις 8 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν καταθέσει αίτηση για ένα Bitcoin ETF στην αγορά spot, στέλνοντας το BTC στις 30.000 δολάρια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει δώσει άδεια για αμοιβαία διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (ETFs) σε Bitcoin και Ethereum, τα οποία βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), όχι όμως και για ανάλογα επενδυτικά προϊόντα στην αγορά spot με σύνδεση στα δύο κορυφαία κρυπτονομίσματα. Όπως και με την αίτηση για το Bitcoin, η οποία κατατέθηκε τον Ιούνιο, η BlackRock όρισε την Coinbase ως θεματοφύλακα για το spot Ethereum ETF. Η αίτηση στη SEC δεν αναφέρει αν το συγκεκριμένο καταπίστευμα της BlackRock θα ποντάρει ενεργά στο Ethereum και θα διανέμει μερίσματα στους μετόχους από τις αποδόσεις.

Η καταχώρηση του iShares Ethereum Trust στην πολιτεία του Ντελαγουέρ είχε οδηγήσει τον Αιθέρα πάνω από τις 2.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο (υψηλό 6 μηνών).

Πάνω από τις 2.000 δολάρια αλλά στο… κόκκινο το Ethereum στην αγορά crypto

Λίγο πριν από τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης (16/11), το Ethereum διαπραγματεύεται στις 2.029,91 δολάρια, υποχωρώντας 0,97%. Η είδηση, πάντως, ότι η BlackRock κατέθεσε επίσημα αίτηση στη SEC για spot Ethereum ETF είχε ως αποτέλεσμα ο Αιθέρας να επιστρέψει πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων, το οποίο είχε χάσει το προηγούμενο 48ωρο στο πλαίσιο της αναμενόμενης διόρθωσης στην αγορά crypto μετά το ξέφρενο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας.

Το Bitcoin βρίσκεται στις 36.828 δολάρια, υποχωρώντας 1,96%. Απώλειες και για το XRP (-1,75%) στα 0,63 δολάρια, όπως και για το LiteCoin στα 72,62 δολάρια μετά την πτώση 1,21%. Στον αντίποδα το Solana έχει ανέβει στα 62,50 δολάρια, ενισχυμένο κατά 0,71%.

Source: powergame.gr