Τετάρτη
21.02.2024

Grayscale: Ελάχιστα Bitcoin ETF θα επιβιώσουν

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grayscale Investments, Μίκαελ Σονενσάιν, σε δηλώσεις του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εκτίμησε ότι τα περισσότερα από τα 11 spot Bitcoin ETF που πήραν έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν θα επιβιώσουν στην αγορά. Απαντώντας σε ερώτηση για το «καπέλο» 1,5% σε όσους επιλέγουν το Grayscale Bitcoin Trust ETF, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης επιλογής. Ειδικότερα, ο Μίκαελ Σονσενσάιν υπογράμμισε ότι το GBTC είναι «το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο Bitcoin (σ.σ. πάνω από 25 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση) με 10ετές ιστορικό επιτυχημένης λειτουργίας και διαφοροποιημένη βάση επενδυτών».

«Οι επενδυτές σταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό πράγματα όπως η ρευστότητα και το ιστορικό και ποιος είναι ο πραγματικός εκδότης πίσω από το προϊόν. Η Grayscale είναι ειδικός στα κρυπτογραφικά προϊόντα. Και έχει πραγματικά ανοίξει τον δρόμο για πολλά από αυτά τα προϊόντα που έρχονται» ανέφερε με νόημα στη συνέντευξή του στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Και πρόσθεσε ότι είναι λογικό άλλα ETFs να έχουν από μηδενική έως πολύ χαμηλή προμήθεια από τη στιγμή που «δεν έχουν ιστορικό στην κρυπτογράφηση» και οι εκδότες τους επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν πελάτες στηριζόμενοι στις χαμηλές αμοιβές.

Το ιστορικό της Grayscale και το παιχνίδι των προμηθειών στα ETFs

Από την πρώτη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε τα 11 spot Bitcoin ETFs, δόθηκε μεγάλη έμφαση στις χαμηλές αμοιβές διαχείρισης (σ.σ. προμήθεια) που χρεώνουν οι υπόλοιποι «παίκτες», με τα περισσότερα τέλη να κυμαίνονται μεταξύ 0,2% και 0,4%.

Tο Bitcoin Trust της Grayscale παρουσίασε εκροές ύψους 11.188 BTC τα πρώτα 24ωρα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον συνολικό αριθμό ψηφιακών tokens που κατέχει πλέον, να διαμορφώνεται στις 34.589, εκτιμώμενης αξίας 1,48 δισ. δολαρίων. Η συγκεκριμένη εκροή μεταφράζεται σε άμεση μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε άλλους «θεματοφύλακες» που βγάζουν στην αγορά ETF.

Μέχρι να ανάψει το πράσινο φως η SEC, το καταπίστευμα της Grayscale ήταν ό,τι πιο κοντά σε ETF. Από τη στιγμή, όμως, που στην κούρσα έχουν μπει (και με τη βούλα) κορυφαίοι παίκτες στη διαχείριση κεφαλαίων, όπως είναι η BlackRock ή η Fidelity, αρκετοί traders επέλεξαν να μεταφέρουν την επένδυσή τους από το GBTC σε άλλο ETF στην αγορά spot, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην τοποθέτησή τους.

«Νομίζω ότι από τη δική μας σκοπιά, αυτό μπορεί κατά καιρούς να θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων» σημείωσε ακόμη, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι ο κύριος όγκος συναλλαγών θα συγκεντρωθεί σε δύο με τρία ETFs. «Δεν νομίζω ότι η αγορά θα έχει τελικά αυτά τα 11 spot προϊόντα που βρισκόμαστε να έχουμε αυτήν τη στιγμή» κατέληξε ο CEO της Grayscale.

Source: powergame.gr