Δευτέρα
15.04.2024

Grayscale: Αλλαγή στρατηγικής μετά τις εκροές άνω των 12 δισ.

Την πρόθεσή της να μειώσει τα τέλη διαχείρισης στο GBTC γνωστοποίησε η Grayscale, διά στόματος του CEO, Μάικλ Σονενσάιν. Η δήλωση έγινε στον απόηχο της είδησης ότι οι εκροές από το ETF της Grayscale στην spot αγορά των ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 12 δισ. δολάρια. «Θα επιβεβαιώσω ευχαρίστως ότι, με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτή η αγορά ωριμάζει, τα τέλη για το GBTC θα μειωθούν» ανέφερε, μιλώντας στο CNBC. Και πρόσθεσε: «Το έχουμε δει αυτό σε αμέτρητα άλλα ανοίγματα, σε αμέτρητες άλλες αγορές, όπως το ονομάζετε, όπου συνήθως όταν τα προϊόντα βρίσκονται νωρίτερα στον κύκλο ζωής τους, όταν είναι νέα προς εισαγωγή, αυτές (οι αμοιβές) τείνουν να είναι υψηλότερες. Και, καθώς αυτές οι αγορές ωριμάζουν, και καθώς αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται, αυτές οι αμοιβές τείνουν να μειώνονται, και αναμένουμε ότι το ίδιο θα ισχύει και για το GBTC».

Το καταπίστευμα της Grayscale ήταν ό,τι πιο κοντά σε bitcoin ETF πριν η SEC ανάψει το πράσινο φως σε αυτά τα επενδυτικά προϊόντα με έκθεση στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα στις αρχές Ιανουαρίου. Το GBTC είχε ξεκάθαρο προβάδισμα στην αφετηρία της κούρσας, ωστόσο τόσο η BlackRock όσο και η Fidelity ακολούθησαν εντυπωσιακή πορεία, απορροφώντας μεγάλο μέρος των συνεχιζόμενων εκροών από το GBTC, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν χαμηλότερες χρεώσεις και διαχειριστές με μεγαλύτερο «εκτόπισμα» και βαρύτερο «όνομα». Η Grayscale συνεχίζει να χρεώνει πάνω από τον ανταγωνισμό όσον αφορά στα τέλη διαχείρισης, με την προμήθεια να παραμένει στο 1,5%, την ώρα που βασικοί ανταγωνιστές όπως η BlackRock ή η Fidelity χρεώνουν πολύ χαμηλότερα.

Ο ρόλος του FTX στις εκροές του GBTC

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinShares, τη Δευτέρα (18/3) το GBTC κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια εκροή, χάνοντας 643 εκατ. δολάρια. «Φυσικά, περιμέναμε να έχουμε εκροές» συνέχισε ο Σονενσάιν, συμπληρώνοντας: «Οι επενδυτές ήθελαν είτε να πάρουν κέρδη από το χαρτοφυλάκιό τους ή να ξεκαθαρίσουν θέσεις που ήταν μέρος πτωχεύσεων μέσω αναγκαστικής ρευστοποίησης».

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η πτώχευση του FTX έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην «αιμορραγία» του GBTC, καθώς η χρεοκοπημένη πλατφόρμα κρυπτογράφησης είχε σημαντικές τοποθετήσεις στο καταπίστευμα της Grayscale πριν υποβάλει την αίτηση για πτώχευση τον Νοέμβριο του 2022.

«Τίποτα από αυτά δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αυτό που είδαμε είναι ότι το GBTC συνεχίζει να διαπραγματεύεται με στενά spreads και σε μια πολύ διαφοροποιημένη βάση μετόχων. Βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης περιόδου τώρα, όπου η ανεβασμένη ζήτηση για αγορά ελπίζουμε να έχει ικανοποιηθεί όπως και η ανεβασμένη ζήτηση για πώληση. Και τώρα αρχίζουμε να κινούμαστε προς τη δεύτερη και την τρίτη φάση, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερο μέρος της αγοράς που δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα» κατέληξε o CEO της Grayscale, αναμένοντας καλύτερες ημέρες για το GBTC.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ των αμοιβαίων διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων με έκθεση στο bitcoin, ο Μάικλ Σονενσάιν είχε εκτιμήσει ότι ελάχιστα ETF θα επιβιώσουν στο τέλος της κούρσας.

Source: powergame.gr

Array