Δευτέρα
27.05.2024

Google: Σε ποια χώρα είναι αντιμέτωπη με αγωγή ύψους 7,3 δισ. λιρών

Βρετανοί καταναλωτές κατέθεσαν αγωγή ύψους 7,3 δισ. λιρών εναντίον της Google, κατηγορώντας την πως «πνίγει» τον ανταγωνισμό στην αγορά των μηχανών αναζήτησης με αποτέλεσμα να προκαλεί αύξηση των τιμών σε όλη τη χώρα.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, σύμφωνα με την αγωγή κατηγορείται ότι απέκλεισε τον ανταγωνισμό στις αναζητήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων και ότι χρησιμοποίησε την κυριαρχία της στην αγορά για να αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι.

Η μαζική αγωγή χρηματοδοτείται από την Hereford Litigation, έναν παγκόσμιο χρηματοδότη εμπορικών αγωγών.

Η αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους 65 εκατομμυρίων χρηστών, ηλικίας άνω των 16 ετών. Νωρίτερα φέτος, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και οκτώ πολιτείες κατέθεσαν αγωγές κατά της Google με αφορμή ισχυρισμούς ότι η εταιρεία καταχράστηκε την κυριαρχία της στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με την CMA, το 2019, η Google πλήρωσε στην Apple περίπου 1,2 δισ. λίρες για να για να παραμείνει ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αγωγή, η Google κατηγορείται ότι γεμίζει τις σελίδες αναζήτησης με πληρωμένες διαφημίσεις – πιέζοντας τις εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα χρήματα αντί να εξαρτώνται από τους καταναλωτές που βρίσκουν μόνοι τους τις ιστοσελίδες τους. Η αγωγή υποστηρίζει ότι μια πιο ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης θα επέλεγε τις διαφημίσεις περισσότερο με βάση τη συνάφεια με τον χρήστη παρά με βάση την τιμή που καταβάλλει ο διαφημιζόμενος.

Οι διαφημίσεις της Google απέφεραν έσοδα άνω των 224 δισ. δολαρίων το 2022, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των εσόδων της μητρικής εταιρείας Alphabet (283 δισ. δολάρια το 2022).

Διαβάστε ακόμη

Τζεντιλόνι: Η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα για τις πλημμύρες – Καλό νέο η επενδυτική βαθμίδα

Ράλι 8% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Ανησυχία για τις απεργίες στην Αυστραλία

Πατέλης στο Bloomberg: Οι φυσικές καταστροφές δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array