Πέμπτη
07.07.2022

Google: Η νέα λειτουργία που θα αφαιρεί τα προσωπικά σας δεδομένα από τη μηχανή αναζήτησης με ένα κλικ

Το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google έπρεπε να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους να αφαιρούν ανά πάσα στιγμή, τα προσωπικά τους δεδομένα από το Διαδίκτυο – Μέχρι το 2018, ο διαδικτυακός κολοσσός είχε λάβει περισσότερα από 650.000 αιτήματα

Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, η Google έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα από χρήστες οι οποίοι ζητούσαν επανειλημμένα, να μην εμφανίζονται τα προσωπικά τους στοιχεία στα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Πριν από μερικές ημέρες, ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στην ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος.

Ειδικότερα, η Google, εταιρεία η οποία ανήκει στην Alphabet, παρουσίασε πρόσφατα, τη νέα πολιτική της ανακοινώνοντας συγχρόνως, τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που θα επιτρέπει στους χρήστες να ζητούν γρήγορα και εύκολα την αφαίρεση των προσωπικών τους δεδομένων – όπως τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση email ή ακόμα και μια φυσική διεύθυνση – από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μέχρι πρότινος, οι χρήστες προκειμένου να πείσουν την Google να αφαιρέσει τα προσωπικά τους στοιχεία από τα αποτελέσματα αναζήτησης, έπρεπε να παρουσιάσουν στοιχεία πιθανής βλάβης, όπως το doxxing ή την κλοπή ταυτότητας. Στο εξής, ωστόσο, η Google θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού να μην εμφανίζονται δημοσίως τα προσωπικά τους στοιχεία. 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, νιώθουν πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο όταν γνωρίζουν πως διατηρούν τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Ντανιέλα Ρομαίν, αντιπρόεδρος εμπιστοσύνης της Google. 

Παρόλα αυτά, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα, να μην αποκλείει την πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα από τα αποτελέσματα αναζήτησής της, εάν οι πληροφορίες είναι αξιοσημείωτες – εάν δηλαδή, για παράδειγμα, οι εν λόγω πληροφορίες εμφανίζονται σε άρθρα ειδήσεων ή σε οποιονδήποτε κυβερνητικό ιστότοπο. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, αυτή τη στιγμή, καθένας από εμάς μπορεί να συμπληρώσει μια ηλεκτρονική φόρμα για να υποβάλει αίτημα κατάργησης.

Ποια είναι η διαδικασία

Στην ηλεκτρονική φόρμα, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή «αφαίρεση επιλεγμένων στοιχείων προσωπικής ταυτοποίησης (PII) ή περιεχομένου doxxing από την Αναζήτηση Google». Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τον τύπο των προσωπικών πληροφοριών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, τις διευθύνσεις URL των ιστότοπων που εμφανίζουν τις πληροφορίες, τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση αυτών των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις Google, ακόμη και στιγμιότυπα οθόνης των ιστότοπων και της αναζήτησης.

Την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το νέο εργαλείο που ετοιμάζει, θα επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν τα προσωπικά τους δεδομένα από τη μηχανή αναζήτησης, με ένα μόνο κλικ. Η εταιρεία δήλωσε ακόμη, ότι το εργαλείο θα είναι διαθέσιμο «τους επόμενους μήνες». Φυσικά, αυτές οι νέες πολιτικές και εργαλεία αφορούν μόνο προσωπικές πληροφορίες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Η Google δεν μπορεί να αφαιρέσει πλήρως τα προσωπικά σας δεδομένα από το Διαδίκτυο και η εταιρεία συνιστά να επικοινωνήσετε απευθείας με ιστότοπους που φιλοξενούν τις πληροφορίες σας για να ζητήσετε την αφαίρεσή τους από αυτούς τους ιστότοπους.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό πως το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google έπρεπε να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους να αφαιρούν ανά πάσα στιγμή, τα προσωπικά τους δεδομένα από το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Google μέχρι το 2018, η εταιρεία είχε λάβει περισσότερα από 650.000 αιτήματα για αφαίρεση προσωπικών δεδομένων. 

Διαβάστε ακόμη: 

Έλον Μασκ: Τι είπε για το Netflix – Η νέα δήλωση στο Twitter

Έρχεται ο λογαριασμός της επιστρεπτέας προκαταβολής

Η θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία που πουλήθηκε από τους Γάλλους για… 1 ρούβλιΠηγή: newmoney.gr