Τετάρτη
26.06.2024

Goldman Sachs: Τα crypto είναι μόνο η αρχή – Το blockchain θα κυριαρχήσει

Μία από τις πιο καινοτόμες και ανατρεπτικές τεχνολογικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί μετά την τεχνολογία TCP/IP, η οποία ευθύνεται για το διαδίκτυο, είναι η τεχνολογία blockchain, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι το ενδιαφέρον που βλέπουμε γύρω από τα crypto και τα NFTs είναι μόνο η αρχή καθώς η blockchain είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Με λίγα λόγια, εξηγεί η Goldman Sachs, η blockchain επιτρέπει την αποκεντρωμένη μοναδική ταυτοποίηση οποιουδήποτε εικονικού ή φυσικού πράγματος.

Επιπρόσθετα, επειδή η blockchain δεν έχει κάποιο κεντρικό φορέα, (διαχειριστή, κεντρική τράπεζα, κυβέρνηση κλπ), σε αυτή την πληροφορία έχει ελεύθερη πρόσβαση κάθε άνθρωπος ή μηχανή, χωρίς την ανάγκη να μεσολαβήσει τρίτος.

Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει ότι οι συνδέσεις με κωδικούς (logins) όπως τις ξέρουμε εγκαταλείπονται όπως και οι αρχές πίσω από τις συνδέσεις.

Αυτή και άλλες εφαρμογές της blockchain έχουν τη δυναμική να διαταράξουν τον κεντρικό έλεγχο στο Internet.

Παράλληλα, δεδομένης της ικανότητας αναγνώρισης και διαπίστευσης πραγμάτων, η blockchain μπορεί σύμφωνα με την Goldman Sachs, να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της παραπληροφόρησης.

Δεδομένου ότι η τεχνολογία blockchain επιτρέπει τη μοναδικά επαληθεύσιμη ταυτοποίηση των πραγμάτων, έχει αρχικά προσφερθεί στη δημιουργία χρηματοοικονομικών τεχνουργημάτων, όπως τα κρυπτονομίσματα.

Παρ’ όλα αυτά, μελέτες δείχνουν ότι η χρήση της blockchain στις επιχειρήσεις εξαπλώνεται σε όλους τους κλάδους με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 το 75% των χρήσεων της νέας αυτής τεχνολογίας αφορούσε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όμως το 2020 το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 36% και πλέον οι εφαρμογές της blockchain εξαπλώνονται σε διάφορους κλάδους, από τις επικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης έως τη μεταποίηση.

Όσο για το πώς μπορούν οι επενδυτές να βγουν κερδισμένοι, η Goldman τονίζει ότι το δύσκολο κομμάτι αυτή τη στιγμή είναι να προβλέψει κάποιος τις επενδυτικές επιπτώσεις που θα έχει η κυριαρχία της.

Η Goldman πιστεύει ότι οι εταιρείες που σήμερα βασίζονται στον κεντρικό έλεγχο για την ταυτοποίηση των χρηστών αναμένεται να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα δοκιμάζονται εξαιτίας της υιοθέτησης της blockchain.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι ότι το τζίνι της blockchain έχει βγει από το μπουκάλι και ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται από τώρα μαζί του για να καταλάβουν πως ενδεχομένως πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική τους για να παραμείνουν σε επαφή με τις επιταχυνόμενες αλλαγές.

Για το μέλλον και το Metaverse, τον εικονικό κόσμο που αρχίζει ήδη να αναπτύσσεται στο διαδίκτυο, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως η ανταλλαγή πραγμάτων στα ψηφιακά χωριά θα είναι σημαντική και η blockchain είναι μία τεχνολογία που θα την επιτρέψει. Η Goldman εκτιμά ότι η ιδέα του Metaverse προϋποθέτει την ανταλλαξιμότητα εικονικών πραγμάτων μεταξύ των χρηστών και η τεχνολογία ταυτοποίησης της Blockchain είναι η καλύτερη που μπορεί να εφαρμοστεί.

Το Metaverse αναμένεται να αποτελέσει μία συνένωση των διαφορετικών 3D χώρων και οι χρήστες του θα μπορούν να μεταφέρονται μεταξύ τους. Αν τα εικονικά προϊόντα και υπηρεσίες δεν μπορούν να μεταφερθούν από το ένα περιβάλλον στο άλλο μαζί με τον χρήστη, τότε η αξία τους θα είναι περιορισμένη. Η blockchain θα επιτρέψει όλες αυτές τις δυνατότητες και παράλληλα θα μπορεί να υπάρχει οικονομική αξιοποίηση.

Σκεφτείτε κάποιον που θέλει να αγοράσει και να φορέσει ένα εικονικό t-shirt στο Metaverse και στη συνέχεια θέλει να το αντιγράψει σε πραγματικό t-shirt στον πραγματικό κόσμο. Ο δημιουργός του ψηφιακού t-shirt θα θέλει να χρεώσει τον αγοραστή για την αξιοποίηση μιας ψηφιακής δημιουργίας σε ένα πραγματικό ρούχο, το οποίο μπορεί να παραχθεί αυτοματοποιημένα μέσω ενός ψηφιακού εκτυπωτή ρούχων.

ΠΗΓΗ: powergame.gr

Array