Δευτέρα
11.12.2023

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Τα CBDCs μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά

Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα μετρητά, αλλά η υιοθέτηση τους θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, δήλωσε την Τετάρτη η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Τα CBDC μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά που είναι δαπανηρό να διανεμηθούν στις νησιωτικές οικονομίες», είπε την Τετάρτη στο Φεστιβάλ FinTech της Σιγκαπούρης η Γκεοργκίεβα. «Μπορούν να προσφέρουν ανθεκτικότητα σε πιο προηγμένες οικονομίες. Και μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη όπου λίγοι έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς».

Τα CBDC είναι η ψηφιακή μορφή του νομίσματος μιας χώρας, τα οποία ελέγχονται από την εκάστοτε κεντρική τράπεζα της χώρας. Τροφοδοτούνται από την τεχνολογία blockchain, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύουν τις κρατικές πληρωμές απευθείας στα νοικοκυριά.

«Τα ψηφιακά νομίσματα θα προσφέρουν μια ασφαλή και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση (σε σχέση με τα μετρητά). Θα πρόσφεραν επίσης μια γέφυρα μεταξύ του ιδιωτικού χρήματος και ενός κριτηρίου για τη μέτρηση της αξίας τους, όπως ακριβώς τα μετρητά σήμερα που μπορούμε να αποσύρουμε από τις τράπεζές μας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Περίπου το 60% των χωρών εξετάζει τη χρήση CBDC

Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι περισσότερες από 100 χώρες εξετάζουν τα CBDC, νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 60% των χωρών παγκοσμίως. «Το επίπεδο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα ψηφιακά νομίσματα είναι άνευ προηγουμένου. Αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα ή ακόμη και έχουν εκδώσει CBDC», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022, από τις 86 κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν, το 93% δήλωσε ότι εξετάζει τη χρήση CBDC, ενώ το 58% δήλωσε ότι είναι πιθανό ή ενδέχεται να εκδώσει ένα CBDC λιανικής βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, από τον Ιούνιο, μόνο 11 χώρες έχουν υιοθετήσει τα ψηφιακά νομίσματα, με επιπλέον 53 να βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια σχεδιασμού και 46 να ερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, σύμφωνα με στοιχεία του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Source: powergame.gr