Δευτέρα
11.12.2023

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Στο 1,5 δισ. τα EBITDA με Enel Romania- Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης

Έχοντας εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη η ΔΕΗ είναι σε θέση να σχεδιάζει το νέο κύκλο ανάπτυξής της, αναζητώντας ευκαιρίες στα Βαλκάνια.

Αν μέχρι σήμερα ο στόχος ήταν η επιστροφή στην κερδοφορία, πλέον μπαίνουν οι βάσεις για τη νέα φάση ανάπτυξης που οδηγεί την εταιρεία στο μέλλον, με καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικές για να γίνει ηγετική εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τις εξελίξεις επεκτείνεται στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και παράγει όλο και περισσότερη πράσινη ενέργεια, αυξάνοντας τη συμμετοχή των πράσινων EBITDA στα συνολικά της EBITDA και επομένως την αποτίμησή της.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Στάσσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους 70  αναλυτές για τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του πρώτου εννεαμήνου.

“Πετύχαμε 1,5 χρόνο νωρίτερα τις επιδόσεις που είχαμε βάλει στόχο στο στρατηγικό μας πλάνο”, σημείωσε, εξηγώντας ότι με την Enel Romania ο στόχος των 1,5 δισ. EBITDA πιάνεται ήδη με την εξαγορά αυτή. Και καθώς πλέον η ΔΕΗ έχει πετύχει τη σταθερή οικονομική της πορεία και έχει επιστρέψει στα καθαρά κέρδη σχεδιάζει την επόμενη φάση ανάπτυξης του στρατηγικού της σχεδίου την οποία θα ανακοινώσει τον Ιανουάριο στο Investors Day που θα γίνει στο Λονδίνο.

Επίσης, τόνισε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων και σήμερα οι ίδιες μετοχές είναι στο 4,3% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Εξασφαλίζει ηγετική θέση στη Ρουμανία και περισσότερα πράσινα EBITDA

Όπως είπε, η Enel Romania υπολογίζεται να ενισχύσει τη ΔΕΗ με 350 εκ. επαναλαμβανόμενα EBITDA, ενώ αυξάνει κατά 55% την πελατειακή της βάση κατά 23% την ισχύ της στις ΑΠΕ και το κυριότερο αποτελεί μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξή της στη Νοτιoανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται, ότι για το 2023,  θα ενοποιηθεί η δραστηριότητα της Enel Romania για το τελευταίο τρίμηνο.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, το συνολικό το παραγωγικό δυναμικό του Ομίλου ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,8GW, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 40TWh ενέργειας, ενώ η παραγωγή του φτάνει τις 20TWh. Η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση των δικτύων διανομής ανέρχεται σε περίπου €4,2 δισ.

Η συμβολή της νέας εξαγοράς στη Ρουμανία είναι σημαντική στον τομέα των ΑΠΕ αφού αυξάνει στα 4,8 GW την παραγωγή πράσινης ενέργειας (μαζί με τα υδροηλεκτρικά), αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή των πράσινων EBITDA στα συνολικά EBITDA της ΔΕΗ, βελτιώνοντας το πράσινο προφίλ της εταιρείας και την αποτίμησή της, αφού στις αποτιμήσεις τα πράσινα EBITDA έχουν διπλάσιο πολλαπλασιαστή.

Σε έξι μήνες 1 GW από ΑΠΕ

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ καθώς το 2023 μειώθηκε η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένες και οι εκπομπές ρύπων κατά 36% στα 7,6 εκ. τόνος διοξειδίου από 11,9 εκ. τόνους το 9μηνο του 2022. Όπως επανέλαβε ο Πρόεδρος της εταιρείας στρατηγική θέση της εταιρείας είναι να βγει από την παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ σημείωσε ότι η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα μπει σε εμπορική λειτουργία στο τέλος του έτους.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ διαθέτει 5,1 GW έργα  προς υλοποίηση από τα οποία 1,35 GW είναι σε φάση κατασκευής. Ήδη σε λειτουργία είναι 669 MW ενώ σε έξι μήνες η ΔΕΗ θα έχει φτάσει το 1 GW ΑΠΕ σε λειτουργία, σε 18 μήνες 2,27 GW και σε δύο χρόνια από σήμερα 3,3 GW.

Η σχέση καθαρό χρέος προς/EBITDA στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε  σε 1,8x έναντι 1,5x στο τέλος του 2022 (ή έναντι 2,0x στα τέλη Ιουνίου 2023) ενώ το όριο που έχει τεθεί είναι το 3,5x Καθαρό Χρέος/EBITDA.

Νέες δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας με την Κωτσόβολος

Η απόκτηση της Κωτσόβολος, αποτελεί καταλύτη στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ, με ένα διαφορετικό τρόπο. Σήμερα όπως τονίστηκε, οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας βρίσκονται σε μια φάση μετάβασης, από απλούς παρόχους ενέργειας σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που συνδυάζονται με προϊόντα ενεργειακής μετάβασης.

Η Κωτσόβολος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς  στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, την υψηλότερη συμμετοχή υπηρεσιών στο μείγμα πωλήσεων έναντι των αντίστοιχων εταιρειών στο εξωτερικό, είναι ο  μεγαλύτερος ασφαλιστικός μεσάζων στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος πάροχος καταναλωτικών δανείων και η μεγαλύτερη εταιρεία στην εγκαταστάτη  μεγάλων οικιακών συσκευών.

Η ισχυρή παρουσία της Κωτσόβολος στη λιανική και το μεγάλο πελατολόγιό της, δημιουργεί σημαντικές συνέργειες στη ΔΕΗ, ανοίγοντας μια νέα γκάμα υπηρεσιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με άξονα την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Οι επιδόσεις μας για το εννεάμηνο 2023 ήταν ισχυρές παρά τις προκλήσεις από τοεξωτερικό περιβάλλον, με γεωπολιτικές εντάσεις σε συνέχεια της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας Covid-19, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Καταφέραμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας σε στρατηγικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα δίκτυα, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση του καθαρού δανεισμού προς EBITDA εντός των στόχων μας, την ρευστότητα σε υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεχίσαμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας με την παροχή ανταγωνιστικών τιμολογίων. Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,2 δισ. περίπου.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Στα 936,8 εκατ. τα επαναλαμβανόμενα EBITDA στο εννεάμηνο – Στα 267,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων

Πηγή: mononews.gr