Gilles Martin: O δισεκατομμυριούχος που μετέτρεψε τα κέρδη της πανδημίας σε βίλες στη Γαλλική Ριβιέρα

Ο Gilles Martin, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ενός ομίλου που δραστηριοποιείται στις εργαστηριακές δοκιμές φαρμάκων, και ο αδερφός του αγόρασαν τέσσερις βίλες στον λεγόμενο «Κόλπο των δισεκατομμυριούχων» στη Γαλλία, έναντι ποσού άνω των 130 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Καθώς η εταιρεία του Eurofins Scientific κατέγραψε εκρηκτικά κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο δισεκατομμυριούχος και ο αδελφός του Yves-Loic άρχισαν να αποκτούν ακίνητα στην κοινότητα Saint-Jean-Cap-Ferrat, στη νοτιοανατολική ακτή της Γαλλίας.

Κρυμμένο μεταξύ Μονακό και Νίκαιας και προεξέχοντας στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Cap-Ferrat – όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι – φημίζεται ότι είναι η πιο ακριβή περιοχή της Γαλλίας, προσελκύοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, celebrities του Χόλυγουντ, δισεκατομμυριούχους του κλάδου τεχνολογίας και Ρώσους ολιγάρχες.

Οι τέσσερις βίλες — Cuccia Noya, Bella Luna, Mas Fleuri και Alba — εξαγοράστηκαν από το 2021 μέχρι σήμερα μέσω μιας σειράς εταιρειών που τελικά ελέγχονται από τους Martins.

Τα αδέρφια κατέχουν περίπου το 33% των μετοχών της Eurofins και σχεδόν τα δύο τρίτα των δικαιωμάτων ψήφου της μέσω της συμμετοχής τους στην Analytical Bioventures SCA, η οποία ελέγχεται από τον Gilles Martin. Μοιράζονται μια περιουσία που εκτιμάται στα 5,4 δισ. ευρώ από το περιοδικό Challenges.

Οι αγορές ακινήτων πραγματοποιήθηκαν καθώς το Cap-Ferrat και οι άλλες διάσημες γωνιές της Ριβιέρα – Cap d’Antibes και Cap Martin – βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά την πανδημία, με νέους πελάτες να συρρέουν στις παρθένες ακτές της Μεσογείου. Η αγορά, στην οποία οι τιμές εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες με την έλευση Ρώσων και Ανατολικοευρωπαίων αγοραστών, είχε παγώσει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Οι Martins αγόρασαν την βίλα Cuccia Noya από τον Αυστραλό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Basil Sellers τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πηγές. Το ακίνητο των έξι υπνοδωματίων, με πανοραμική θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα και πρόσβαση στην εκπληκτική παραλία Paloma, αποκτήθηκε έναντι 59 εκατομμυρίων ευρώ. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του το είχε γεμίσει με μοντέρνα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός υπαίθριου γλυπτού του Fernand Leger.

Ακολούθησε η εξαγορά της βίλας Bella Luna έναντι 51,8 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021. Η βίλα ανήκε στον  επιχειρηματία Serzhan Zhumashov από το Καζακστάν και την οικογένειά του, σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το Bloomberg. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα της Νέας Υόρκης Robert A.M. Stern, χωρίζεται σε τρεις ορόφους και διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα 24 μέτρων.

Ακριβώς δίπλα στην Bella Luna, τα αδέρφια αγόρασαν το μικρότερο οίκημα Mas Fleuri καταβάλλοντας 9,8 εκατομμύρια ευρώ επίσης στα τέλη του 2021, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο ακίνητο με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Τα αρχεία δείχνουν ότι απέκτησαν ακόμη την Alba τον Ιανουάριο του 2021 στην τιμή των 10,5 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αγόρασαν ένα κοντινό διαμέρισμα έναντι 13 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αρχεία. Οι βίλες Cuccia Noya, Bella Luna και Mas Fleuri είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση σε έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε φέτος.

Τα ακίνητα αγοράστηκαν μέσω τοπικών εταιρειών που ελέγχονται από το οικογενειακό γραφείο των Martins στο Λουξεμβούργο, τη Diversified Assets Finance SARL. Αυτή η εταιρεία ελέγχεται με τη σειρά της από την Analytical Bioventures — η οποία ανήκει κατά 64,72% στον Martin και κατά 33,33% στον αδελφό του.

Οι εξαγορασθείσες βίλες βρίσκονται στην ίδια περιοχή όπου οι Engelhorns, η οικογένεια του ιδρυτή της γερμανικής εταιρείας χημικών BASF SE, κατέχουν τη Villa Fiorentina, ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα στο Cap-Ferrat.

Ή την οικογένεια του αείμνηστου συνιδρυτή της Microsoft Corp, Paul Allen, που είναι ιδιοκτήτης της Villa Maryland. Στη γειτονιά βρίσκεται και η Villa La Chabanne του δισεκατομμυριούχου Alexander Ponomarenko ο οποίος περιλαμβάνεται στις κυρώσεις της Δύσης.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο χαμηλού προφίλ δισεκατομμυριούχος, 59 ετών, αγοράζει τα ακίνητα δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά παρατηρητές της βιομηχανίας ακινήτων λένε ότι τα αδέρφια συνεχίζουν να αναζητούν ακίνητα στο Cap-Ferrat, επισκεπτόμενοι τακτικά πολυτελή σπίτια που πωλούνται.

Σε μια δήλωση απαντώντας σε ερωτήματα του Bloomberg, η Eurofins είπε: «Εταιρείες στις οποίες ο κ. Martin είναι ένας από τους μετόχους έχουν επενδύσει σε μια σειρά από επιχειρήσεις και έργα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ακινήτων στη Γαλλία, ορισμένες από τις οποίες έχουν δραστηριότητες στο Cap Ferrat. Δεν είναι σωστό να δηλώνουμε ότι ο κ. Μάρτιν αγόρασε βίλες στο Cap Ferrat».

Μεγάλο μέρος του πλούτου του Martin προέρχεται από την εταιρεία που ίδρυσε στη δυτική γαλλική πόλη Νάντη πριν από 35 χρόνια. Γιος δύο πανεπιστημιακών καθηγητών χημείας, ο Martin αποφοίτησε από τη φημισμένη σχολή μηχανικών Centrale Paris. Οι γονείς του τον έθεσαν υπεύθυνο για την εμπορική εκμετάλλευση μιας πατέντας που είχαν αναπτύξει, η οποία βοήθησε στην ανάλυση της αυθεντικότητας του κρασιού.

Σύντομα, ο όμιλος διαφοροποιήθηκε και αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών και τώρα διαθέτει ένα δίκτυο 940 εργαστηρίων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Νότια Αμερική και Αφρική, με 61.000 υπαλλήλους. Με την άνοδό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Eurofins κατάφερε πέρυσι να ενταχθεί στον δείκτη αναφοράς CAC 40 της Γαλλίας.

Αφού ανέπτυξε τα τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid, τα έσοδα της Eurofins σημείωσαν άλμα 24% το 2021 στα 6,72 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το χαμηλό του Μαρτίου 2020, η μετοχή της Eurofins υπερτριπλασιάστηκε όταν έφτασε στα υψηλά της τον Σεπτέμβριο του 2021. Η εταιρεία συμμετοχών των αδερφών Martin, Analytical Bioventures πούλησε 550.000 μετοχές έναντι 53 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου 2021. Η μέση τιμή των συναλλαγών κυμαινόταν μεταξύ 95,59 ευρώ και 97,68 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν κοντά στο ιστορικό υψηλό εκείνης της εποχής.

Οι δυσκολίες

Η εταιρεία υπέστη και κάποια πλήγματα. Βρέθηκε στο επίκεντρο το 2019, όταν δέχθηκε επίθεση από short sellers λόγω της διακυβέρνησης της, καθώς και για τις πληρωμές ενοικίων που κατέβαλε η Eurofins σε εταιρεία επενδύσεων που ανήκε στον Martin, την πρώην σύζυγό του και τον αδερφό του ύψους 141 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2009 και 2018.

Επίσης, διάφορα εργαστήρια που ελέγχονται από την Eurofins σε όλη τη Γαλλία, έχουν πραγματοποιήσει απεργίες τα τελευταία δύο χρόνια, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς καθώς οι εργασίες της αυξήθηκαν και οι τεχνικοί εργαστηρίων εργάζονταν περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Martin μετέφερε την Eurofins από τη Γαλλία στο Λουξεμβούργο το 2012, για να επεκτείνει την εταιρεία διεθνώς, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του. Παραπονέθηκε για τα μη φιλικά προς τις επιχειρήσεις μέτρα στη Γαλλία, όπως ο «φόρος εξόδου» της, λέγοντας σε μια συνέντευξη στη Le Monde πέρυσι ότι «υποτίθεται ότι ήταν ένα κίνητρο για να μείνεις, αλλά στην πραγματικότητα σε έκανε να θέλεις να φύγεις».

Ο επιχειρηματίας ζει τώρα μεταξύ Βρυξελλών, Γερμανίας και Λουξεμβούργου, είπε στην ίδια συνέντευξη, προσθέτοντας ότι νιώθει «ντροπή» για τα προνόμιά του.

«Δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που έχει yacht ή οδηγεί Ferrari», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη:

Ο δισεκατομμυριούχος απόφοιτος του Harvard, η νέα start up και η σχέση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak

Πηγή: mononews.gr