Κυριακή
28.11.2021

Γιατί το Taproot έχει σημασία: Τι αλλάζει στο Bitcoin

Η πρώτη αναβάθμιση bitcoin μετά από τέσσερα χρόνια μόλις κυκλοφόρησε. Είναι μια σπάνια στιγμή συναίνεσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και είναι μεγάλη υπόθεση για το πιο δημοφιλέςκρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Η ενημέρωση Taproot σημαίνει μεγαλύτερο απόρρητο και αποτελεσματικότητα των συναλλαγών, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα για έξυπνα συμβόλαια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη των μεσαζόντων από τις συναλλαγές.

«Το Taproot έχει σημασία, γιατί ανοίγει ένα εύρος ευκαιριών για επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη χρησιμότητα του bitcoin», δήλωσε η Alyse Killeen, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών Stillmark που εστιάζει στο bitcoin.

Σε αντίθεση με την αναβάθμιση του bitcoin το 2017 – που αναφέρεται ως ο «τελευταίος εμφύλιος πόλεμος» λόγω του αμφιλεγόμενου ιδεολογικού χάσματος που χωρίζει τους οπαδούς – το

Taproot έχει σχεδόν καθολική υποστήριξη, εν μέρει επειδή αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν αρκετά σταδιακές βελτιώσεις στον κώδικα.

Τι αλλάζει

Ένα μεγάλο μέρος της μεταμόρφωσης του bitcoin έχει να κάνει με τις ψηφιακές υπογραφές, οι οποίες είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα που αφήνει ένα άτομο σε κάθε συναλλαγή.

Αυτήν τη στιγμή, το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζεται «Αλγόριθμος ψηφιακής υπογραφής ελλειπτικής καμπύλης», ο οποίος δημιουργεί μια υπογραφή από το ιδιωτικό κλειδί που ελέγχει ένα πορτοφόλι bitcoin και διασφαλίζει ότι το bitcoin μπορεί να δαπανηθεί μόνο από τον νόμιμο κάτοχο.

Το Taproot θα προσθέσει κάτι γνωστό ως υπογραφές Schnorr, το οποίο ουσιαστικά κάνει τις συναλλαγές με πολλές υπογραφές μη αναγνώσιμες, σύμφωνα με τον εξορύκτη bitcoin Alejandro De La Torre.

Αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ανωνυμία για την ατομική διεύθυνση bitcoin στο δημόσιο blockchain, αλλά θα κάνει τις απλές συναλλαγές να μην διακρίνονται από αυτές που είναι πιο περίπλοκες και αποτελούνται από πολλαπλές υπογραφές.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο απόρρητο, επειδή τα κλειδιά δεν θα έχουν τόση έκθεση στην αλυσίδα. «Μπορείς να κρύψεις ποιος είσαι λίγο καλύτερα, κάτι που είναι καλό», είπε στο CNBC ο μηχανικός εξόρυξης bitcoin Brandon Arvanaghi, ο οποίος τώρα διευθύνει τη Meow, μια εταιρεία που επιτρέπει τη συμμετοχή εταιρικού θησαυροφυλακίου σε αγορές κρυπτογράφησης.

Έξυπνα συμβόλαια

Αυτές οι δημιουργημένες υπογραφές αλλάζουν επίσης το παιχνίδι για έξυπνα συμβόλαια, τα οποία είναι αυτοεκτελούμενες συμφωνίες που βρισκονται στο blockchain. Τα έξυπνα συμβόλαια θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για σχεδόν κάθε είδους συναλλαγή, από την πληρωμή του ενοικίου σας κάθε μήνα έως την ταξινόμηση του οχήματός σας.

Το Taproot κάνει τα έξυπνα συμβόλαια φθηνότερα και μικρότερα, όσον αφορά τον χώρο που καταλαμβάνουν στο blockchain. Η Killeen λέει ότι αυτή η βελτιωμένη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα παρουσιάζει «δυνατότητες που προκαλούν το μυαλό».

ΠΗΓΗ: ot.gr