Τετάρτη
17.08.2022

Γιατί το Bitcoin «παρακολουθεί» τον Nasdaq

Χθες το βράδυ οι αγορές κινούνταν στον ρυθμό της Fed. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τον Τζερόμ Πάουελ, που άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει τον Μάρτιο σε αύξηση επιτοκίων, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. 

Σε γενικές γραμμές δεν ανακοινώθηκε τίποτα νεότερο, εκτός από δύο σημεία. Το πρώτο ήταν πως η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων. Η συγκεκριμένη φράση που υπήρχε σε κάθε ανακοινωθέν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έπαψε να εμφανίζεται.

Το δεύτερο ήταν πως κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει μόνιμος ο πληθωρισμός.

Αυτά τα δύο νέα στοιχεία ερμηνεύτηκαν αρνητικά και για αυτό άρχισαν να υποχωρούν οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Δίνουν μια πιο αποφασιστική εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, για την ταχύτητα και το ύψος των επιτοκίων. Τι ακολούθησε; Φυσικά η πτώση και στα κρυπτονομίσματα.

Για διάφορους λόγους που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα, το τελευταίο διάστημα το Bitcoin παρακολουθεί με ακρίβεια την πορεία του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq. Το παρακάτω ωριαίο διάγραμμα που δείχνει την τιμή του Bitcoin (πράσινες και κόκκινες μπάρες) και του Nasdaq (πορτοκαλί γραμμή), αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Οι μακροοικονομικές δυνάμεις

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Πού βρίσκεται η ιδιαιτερότητα του Bitcoin που πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Η εκτίμηση της αξίας, οποιασδήποτε αξίας, άρα και της τιμής σε σχέση με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία καθορίζεται από τέσσερις δυνάμεις: την αγορά και τις καταναλωτικές ανάγκες, την τεχνολογία, τον νόμο που κανονίζει το πλαίσιο και τις προδιαγραφές, την κοινωνική συναίνεση και συμπεριφορά.

Αυτή την περίοδο, η κρίσιμη μεταβλητή είναι η πορεία του πληθωρισμού και η νομισματική πολιτική από πλευράς κεντρικών τραπεζών. Αν παραμείνουν τα επιτόκια τεχνητά χαμηλά, αυξάνεται η παροχή ρευστότητας, άρα διαβρώνεται με γοργό ρυθμό η αγοραστική αξία των νομισμάτων. Κατά συνέπεια, τα μετρητά θα στραφούν σε μετοχές, ακίνητα και κρυπτονομίσματα.

Αν αυξηθούν, με δεδομένο ότι τα χρέη έχουν διογκωθεί, ειδικά από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα, κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ντόμινο χρεοκοπιών. Από ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόμα και κράτη. Για αυτό οι επενδυτές στρέφονται σε πιο «σίγουρους» τίτλους, όπως τα ομόλογα, που θα αυξήσουν την ονομαστική αξία των τόκων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός θεωρείται μέσο διαφύλαξης αξίας, ενώ το Bitcoin είναι στην πορεία της αναγνώρισης και της ευρείας αποδοχής. Αυτός είναι ο λόγος που έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και φυσικά πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου. Όπως κάθε νέα τεχνολογία περνάει από εναλλασσόμενες φάσεις αμφισβήτησης ή ενθουσιασμού. Το ίδιο ακριβώς έγινε με τα αυτοκίνητα, τρένα, διαδίκτυο, υπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη, φάρμακα. Καμία τεχνολογία δεν είναι απρόσβλητη.

Η τεχνολογία

Όπως εξηγήσαμε χθες, το Bitcoin δεν είναι μόνο ένα περιουσιακό στοιχείο, αλλά κα μια τεχνολογία. Για πρώτη φορά έχουμε ένα «γυμνό» ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και ένα ανοικτού κώδικα νομισματικό δίκτυο. Συνδυαστικά αυτά τα δύο μπορούν να πετύχουν τελικό διακανονισμό, οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή, με ρευστότητα σε κάθε νόμισμα.

Το χρήμα είναι στον πυρήνα του ένα σύστημα πληροφοριών. Με την τωρινή του μορφή είτε αργεί, είτε δεν είναι ασφαλές, είτε είναι ακριβό, είτε δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, είτε οι αρχές έχουν την δυνατότητα να το αλλοιώνουν. Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο σύστημα όπου να συμβαδίζει με τη σύγχρονη τεχνολογία. Να πραγματοποιείται άμεσα η εκκαθάριση. Το Bitcoin είναι κάτι περισσότερο από όχημα αποθήκευσης αξίας. Πρόκειται για μια τεχνολογία άφθαρτης μεταφοράς αξίας, η οποία βελτιώνεται συνεχώς.

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται κανένας ενδιάμεσος. Καμία τράπεζα, καμία Visa. Πως τα καταφέρνουν; Όταν δέχεσαι μια πληρωμή με κάρτα, όταν την βάζεις στο POS, στην πραγματικότητα αυτό που κάνει το τραπεζικό ίδρυμα, είναι καταρχάς να διαπιστώνει αν διαθέτει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό του αυτός που θέλει να σε πληρώσει. Κατόπιν, φροντίζει να μεταφέρεις τα χρήματα στον λογαριασμό σου.

Στο Bitcoin αυτή την ερώτηση και την διαδικασία δεν την κάνει ένας μόνο. Απευθύνεσαι σε χιλιάδες διασκορπισμένους σε όλο τον κόσμο που παίζουν τον ρόλο του ελεγκτή. Τι έχουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες; Αντίγραφα του δικού σου λογαριασμού και του λογαριασμού του αντισυμβαλλόμενου. Όπως βέβαια και όλων των υπολοίπων, που ενημερώνονται συνεχώς κάθε 10’. Μόνο αν συμφωνήσουν όλοι μπορεί να προχωρήσει η συναλλαγή. Αυτό σημαίνει αποκεντρωμένο δίκτυο, αυτό που ονομάζουν blockchain. Δεν υπάρχουν διακοπές λειτουργίας ή απαγορεύσεις συναλλαγών. Μπορούν να εντοπιστούν, αλλά όχι να εμποδιστούν. 

Ο Satοshi δεν κατάφερε απλώς να εμπνευστεί ένα μηχανισμό μετάδοσης πληροφορίας που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα σύστημα που αναγνωρίζει τα αντίγραφα που παραβιάζουν τους κανόνες και τα καθιστά εντελώς και ολοκληρωτικά άχρηστα. Ο τελικός διακανονισμός μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν άμεσα με τα χαρτονομίσματα. Αυτό ακριβώς πέτυχε το Bitcoin σε ηλεκτρονική μορφή. Η επιταγή είναι δεύτερου επιπέδου, η πιστωτική κάρτα είναι τρίτου επιπέδου. Το lighting network και η Strike είναι δεύτερου επιπέδου.

Συμπέρασμα

Πέρα από αυτά, το Bitcoin και το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων που έχει γιγαντωθεί γύρω του εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη ευκαιρία της εποχής για τον μέσο άνθρωπο να αυξήσει τον πλούτο του. Να δημιουργήσει εισόδημα εργαζόμενος σε αυτό τον χώρο ή επενδύοντας. Να επιτύχει τη πολυπόθητη οικονομική ανεξαρτησία.

Ωστόσο η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ περισσότερο από ένα επενδυτικό όχημα. Είναι μια επαναστατική τεχνολογία που αλλάζει τα πάντα στον κόσμο, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το χρήμα όπως το ξέραμε. Για πρώτη φορά στην ιστορία περνάμε από ένα σύστημα κεντρικό και αδιαφανές, σε ένα νέο ψηφιακό σύστημα που βασίζεται στην ιδέα να μην το ελέγχει κανένας κεντρικός φορέας ή εξουσία και στην πλήρη διαφάνεια. Σε μια εκ των προτέρων καθορισμένη νομισματική πολιτική που είναι απρόσβλητη από παραβιάσεις και παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Αυτό αν δεν το αντιληφθεί οποιοσδήποτε επενδύει πάνω του, θα βρίσκεται πάντοτε στη μεριά εκείνων που έχουν το σαφές μειονέκτημα, σε σχέση με εκείνους που διαθέτουν τη γνώση. Αν είναι δύσκολο να προσδιορίσεις την αξία έχοντας γνώσεις, πόσο εφικτό είναι να τα καταφέρεις μέσα στην άγνοια;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

Πηγή: euro2day.gr