Τετάρτη
21.02.2024

Γιατί το bitcoin έπεσε κάτω από τις 40.000 δολάρια

H τιμή του bitcoin έπεσε τελικά κάτω από τις 40.000 δολάρια, με τις αρκούδες να διατηρούν το πάνω χέρι, επηρεάζοντας και τα altcoins. Την τελευταία εβδομάδα η τιμή του bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 4,4% και περίπου 16% από το υψηλό της 11ης Ιανουαρίου (48.500 δολάρια). Και μπορεί το κορυφαίο κρυπτονόμισμα να βρήκε προσωρινή ηρεμία στη ζώνη των 42.000 δολαρίων μετά την «τρικυμία» των ETFs, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο, ωθώντας το BTC μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 40.000 δολαρίων, το οποίο και κατέβηκε για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το γιατί το Bitcoin δεν κατάφερε να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη μετά την έγκριση των πρώτων ETFs στην spot αγορά των ΗΠΑ, χάνοντας 7.000 δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να απαντηθεί από το γεγονός ότι η αγορά των cryptos είχε επωφεληθεί σημαντικά –αρχής γενομένης από τον περασμένο Νοέμβριο– της διάχυτης αισιοδοξίας για ένα -όπως αποδείχτηκε- προαναγγελθέν γεγονός. Όπως εξηγούν αναλυτές κρυπτογράφησης, από τη στιγμή που η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε προεξοφληθεί πριν από δύο και πλέον μήνες, τα περισσότερα από τα κέρδη του bitcoin έχουν ήδη εξαργυρωθεί, δικαιολογώντας έτσι και το τμηματικό ράλι ανόδου από τις 30.000 δολάρια στις 46.000 λίγο πριν από το «πράσινο» φως του Γκάρι Γκένσλερ. Και αυτό συνέβη χωρίς κάποια ουσιαστική διόρθωση. Πρόκειται για αύξηση που ξεπερνά το 85% και η οποία δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί μετά και την ημερομηνία – ορόσημο, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να έρθουν τα κρυπτονομίσματα πιο κοντά στις παραδοσιακές αγορές.

Οι ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων bitcoin και το… sell the news

Στην εξίσωση για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του BTC μπαίνει και η μεταβλητή που αφορά στον όγκο συναλλαγών μέσω αυτών των νέων επενδυτικών προϊόντων με απευθείας σύνδεση στο bitcoin. Οι εισροές μέσω ETFs δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αντισταθμίσουν τις έντονες πιέσεις πώλησης, που μεταφράστηκαν σε ρευστοποίηση μοχλευμένων θέσεων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα 24ωρα μετά την έγκριση από τη SEC, επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για… κλασική περίπτωση «sell the news».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις συνεχίζουν να υπερτερούν των αγορών, παρά τις σημαντικές εισροές στα νέα spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Ειδικότερα, μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, περισσότερα από 236 εκατομμύρια δολάρια έχουν ρευστοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων θέσεων long, αξίας 208 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στην Grayscale Investments. Οι μαζικές εκροές από το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν άλλον εκδότη που χρεώνει χαμηλότερη προμήθεια και έχει μεγαλύτερο επενδυτικό εκτόπισμα (σ.σ. BlackRock, Fidelity), έχουν εξουδετερώσει τις εισροές δισ. δολαρίων στα νέα προϊόντα ETF.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το halving είναι ο παράγοντας που μπορεί να δώσει το πάνω χέρι και πάλι στους ταύρους, φέρνοντας σημαντικές εξελίξεις στην τιμή του bitcoin και βάζοντας φρένο στην πτωτική πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Τον Απρίλιο το κορυφαίο κρυπτονόμισμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με το τέταρτο «μισό» από την ημέρα που έκανε την επίσημη πρώτη του, μειώνοντας τις ανταμοιβές των miners στο blockchain και περιορίζοντας παράλληλα την προσφορά καινούργιων BTC στην αγορά cryptos. Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, το halving αναμένεται να προηγηθεί ενός ακόμη μεγάλου ανοδικού κύκλου, ωθώντας το BTC ακόμη και στην υψηλότερη επίδοση από γεννησιμιού του.

Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Δευτέρας (22/1), το bitcoin διαπραγματεύεται στις 39.770,48 δολάρια, παρουσιάζοντας μείωση 4,58%, με τη συνολική αγορά κρυπτογράφησης να χάνει πάνω από 40 δισ. δολάρια σε ένα 24ωρο.

Source: powergame.gr