Παρασκευή
24.03.2023

Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» ράλι στο bitcoin

ARK Invest της Cathie Wood διατηρεί την πρόβλεψη ότι η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια έως το 2030. H Ark Invest, που διαχειρίζεται αρκετά αμοιβαία κεφάλαια με εστίαση στην καινοτομία, δημοσίευσε την νέα έκθεση της που εξηγεί πώς οι αποδόσεις του bitcoin θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τις αποδόσεις από κάθε άλλη σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου για το liberal.gr

Παρά τη διευρυμένη ύφεση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, τα δημόσια δίκτυα blockchain συνεχίζουν να αποτελούν πηγή για σειρά καινοτομιών, και μία από αυτές είναι το bitcoin (BTC), λέει η ARK Invest στην ερευνητική της έκθεση Big Ideas 2023.

Το Bitcoin, στα μάτια της ARK, εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα κλείσει τη δεκαετία και θα διαπραγματεύεται για άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, επειδή τα θεμελιώδη του στοιχεία είναι υγιή, παρά το ταραχώδες 2022.

Οι χρεοκοπίες μιας σειράς ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων έχει αναδείξει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που δίνουν αξία στο Bitcoin:  «Αποκέντρωση, δυνατότητα ελέγχου και διαφάνεια», γράφει η ARK. «Τα θεμελιώδη μεγέθη του Bitcoin έχουν ενισχυθεί και η βάση των κατόχων έχει μετατεθεί σε όσους έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα» προσθέτει.

Το ARK επισημαίνει τον υψηλό ανταγωνισμό για το hash-rate (δηλαδή τον ανταγωνισμό για την εξόρυξη), τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των νομισμάτων από τους κατόχους τους, αλλά και από τον αριθμό διευθύνσεων που κατέληξαν με μη μηδενικό υπόλοιπο σε σύγκριση με τις προηγούμενες υφέσεις στην ιστορία του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος.

Λόγω αυτής της θεμελιώδους ευρωστίας, λέει η ARK, ότι το bitcoin θα συνεχίσει να ξεπερνά τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Σε πενταετή βάση CAGR, το bitcoin αυξάνεται κατά μέσο όρο 272%, ενώ οι παγκόσμιες μετοχές αυξάνονται κατά 6,1%, το παγκόσμιο χρέος παρείχε απόδοση 1,4%, και ο χρυσός αυξήθηκε κατά 2,2%.

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνει το report που εξέδωσε η Matrixport. Θεωρεί ότι θεσμικοί επενδυτές από τις ΗΠΑ ήταν πιθανώς πίσω από το ράλι του Ιανουαρίου στο bitcoin (BTC), όπου σημείωσε άνοδο 38%. Στα πέντε από τα έξι χρόνια που το bitcoin σημειώνει ράλι τον Ιανουάριο, το κρυπτονόμισμα έκλεισε τη χρονιά με θετικές αποδόσεις. Κατά μέσο όρο, το κέρδος τον υπόλοιπο χρόνο ήταν πάνω από 245%, έγραψε ο Markus Thielen, επικεφαλής της έρευνας. Η μόνη χρονιά που το bitcoin υποχώρησε μετά από έναν ισχυρό Ιανουάριο ήταν το 2014, όταν οι τιμές είχαν μόλις κορυφωθεί στην αγορά, ανέφερε το σημείωμα.

Η Matrixport λέει ότι αυτό που ίσως οδηγήσει σε άνοδο το 2023, θα είναι το αναμενόμενο halving του 2024. Δηλαδή όταν η αμοιβή των miners και άρα η έκδοση νέων νομισμάτων στην κυκλοφορία θα μειωθεί κατά 50%. Η αναφορά σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη στατιστική πιθανότητα η τιμή του bitcoin να διπλασιαστεί από εδώ μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 45.000 δολάρια μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023, πρόσθεσε η έκθεση.

Παράλληλα και αρκετά στατιστικά δεδομένα από τις on-chain συναλλαγές δείχνουν αισιοδοξία για την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin. Ο δείκτης HODL Waves για το Bitcoin που δημιουργήθηκε από την Unchain Capital και παρακολουθείται από την Glassnode δείχνει ότι το ποσοστό των μη δαπανημένων εκροών συναλλαγών (UTXO) παλαιότερων των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 17% τους τελευταίους έξι μήνες. Η ένδειξη HODL Waves παρακολουθεί την κατανομή ηλικίας UTXO. Το UTXO είναι το ποσό του κρυπτονομίσματος που έχει κάποιος μετά την εκτέλεση μιας συναλλαγής. Κάθε συναλλαγή BTC δημιουργεί ένα νέο UTXO. Η ηλικία του υποδεικνύει το μπλοκ στο οποίο συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά και την τελευταία φορά που μετακινήθηκε το εν λόγω bitcoin.

Έτσι, η τελευταία απότομη αύξηση του ποσοστού των UTXO παλαιότερων των πέντε ετών υποδηλώνει γήρανση των μη δαπανηθέντων εκροών, ένδειξη ότι οι επενδυτές διατηρούν το απόθεμα νομισμάτων τους κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς.

Source: liberal.gr