Πέμπτη
08.12.2022

Γιατί η μετοχή της Danske Bank κάνει το μεγαλύτερο ράλι από το 2010

Την καλύτερη ημερήσια συνεδρίαση των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών καταγράφει η μετοχή της Danske Bank, με τη διοίκηση να ανακοινώνει το κλείσιμο της πολύκροτης υπόθεσης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. 

Η δανέζικη τράπεζα, συγκεκριμένα, συμφώνησε να καταβάλλει στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ένα ποσό της τάξης των 2,1 δισ. δολαρίων (15,5 δισ. κορόνων), κάτι το οποίο επιτέλους βάζει ένα οριστικό τέλος στο μακροχρόνιο θρίλερ. 

Η υπόθεση «κρατάει» από το 2018, όταν διαπιστώθηκε ότι η Danske Bank είχε αγνοήσει μια σειρά «red flags», δηλαδή προειδοποιητικών μηνυμάτων, για την ύπαρξη πελατών που μετέφεραν ύποπτα χρηματικά ποσά μέσω της εσθονικής θυγατρικής.  

Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για εγκληματίες, οι οποίοι διακινούσαν δισεκατομμύρια δολάρια από πρώην σοβιετικά κράτη προς τη Δύση κατά το χρονικό διάστημα 2008 – 2015.  

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Danske Bank συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 15,5 δισ. κορόνων, ρίχνοντας οριστική «ταφόπλακα» σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Ευρώπη.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο ανάγκασε την Εσθονία να «διώξει» τη δανέζικη τράπεζα από τη χώρα, αλλά και να αυξήσει κατά 700% το μέγιστο επιβαλλόμενο πρόστιμο για αντίστοιχες υποθέσεις.  

Η «ανακούφιση» των επενδυτών, σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη, με τη μετοχή στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης να εκτινάσσεται κατά 13,5%, στην καλύτερη συνεδρίαση από το 2010.  

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις Μητσοτάκη, το reality του Χάρη, η Accor πάει στη Μύκονο και το Βουκουρέστι βουίζει για τη ΔΕΗ

Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου μπαίνουν στην Παγκρήτια – Καλύπτουν το υπόλοιπο της ΑΜΚ

Φίλιππος Νιάρχος: Τα γενέθλια του μεγιστάνα – Σπάνιες στιγμές στη δημοσιότητα (pics)

Πηγή: newmoney.gr