Πέμπτη
23.03.2023

Γιατί η αγορά θα πλημμυρίσει με νέα Ethereum

Οι προγραμματιστές του Ethereum ξεκίνησαν με επιτυχία την αναβάθμιση Shanghai Capella στο δοκιμαστικό δίκτυο Sepolia, ωστόσο αυτό σηματοδοτεί πως μεγάλος αριθμός κρυπτονομισμάτων Ether ή πιο συγκεκριμένα σχεδόν 17 εκατομμύρια που παραμένουν κλειδωμένα θα πλημμυρίσουν την αγορά.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου για το liberal.gr

Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί σχεδόν με το 15% της συνολικής κυκλοφορίας των κρυπτονομισμάτων Ether ή περίπου 29,5 δισ. δολαρίων. Προφανώς, μεγάλο ποσοστό θα παραμείνει κλειδωμένο, αλλά σίγουρα μεγάλο ποσοστό θα κατευθυνθεί στις αγορές με όποιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει για την τιμή διαπραγμάτευσης του Ether σε μια ιδιαίτερα ρηχή αγορά με χαμηλή ρευστότητα μετά τα διαδοχικά σοκ που έχουν επέλθει στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιτρέψει στους επικυρωτές κόμβων να αποσύρουν τα Ethereum, όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση στο mainnet, δηλαδή το κεντρικό δίκτυο.

Τα σχέδια της αναβάθμισης «Σαγκάη» βρίσκονται στα σκαριά από το 2020, όταν το Ethereum κυκλοφόρησε το Beacon Chain και ξεκίνησε τη μετάβαση στον αλγόριθμο Proof-of-Stake. Το Beacon Chain, το αρχικό δίκτυο PoS που λειτουργούσε μαζί με το Ethereum, συγχωνεύτηκε με το δίκτυο το 2022. Έκτοτε, παραμένουν κλειδωμένα πάνω από 17 εκατομμύρια Ether, τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να μεταφέρουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση.

Προς το παρόν, παραμένει σε καλό δρόμο για τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, αυτό δεν είναι σίγουρο καθώς το χρονοδιάγραμμα έχει αλλάξει αρκετές φορές λόγω των τεράστιων τεχνικών προβληματισμών που υπάρχουν για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο.

Οι προγραμματιστές του Ethereum Foundation αποφάσισαν σε μια συνάντηση νωρίτερα αυτόν το μήνα να ξεκινήσουν τη μετάβαση σε δημόσια δοκιμαστικά δίκτυα για την πρόταση βελτίωσης του δικτύου, γνωστή ως «EIP 4895» και συμφώνησαν να ξεκινήσουν με το δοκιμαστικό δίκτυο Sepolia.

«Συμφωνήσαμε γρήγορα ότι το Sepolia θα πρέπει να είναι το πρώτο, καθώς ο αριθμός επικυρωτών είναι μικρότερος από το Goerli», έγραψε ο Tim Beiko, κεντρικός προγραμματιστής του Ethereum, σε ένα tweet στις 2 Φεβρουαρίου.

Το δοκιμαστικό δίκτυο Sepolia κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μετάβαση στον αλγόριθμο συναίνεσης Proof of Stake. Το δίκτυο χρησιμοποιήθηκε για την επιτυχή δοκιμή της αναβάθμισης του Merge, καθώς και στα δοκιμαστικά δίκτυα Ropsten και Goerli. Το δοκιμαστικό δίκτυο Ropsten αργότερα καταργήθηκε σταδιακά στα τέλη του 2022.

Το Sepolia αναμένεται να γίνει το κύριο δίκτυο δοκιμών Ethereum μετά τα σχέδια για την επίσης σταδιακή κατάργηση του Goerli, που κυκλοφόρησε το 2019, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης των δοκιμαστικών νομισμάτων GoETH,τα οποία έπρεπε να είναι ευρέως διαθέσιμα δωρεάν στους προγραμματιστές. Όμως αυτά διαπραγματεύονται σε δευτερογενείς αγορές.

Όταν κυκλοφόρησε το Sepolia, αντιμετώπισε το ζήτημα της περιορισμένης κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων για δοκιμή χρησιμοποιώντας ένα κουπόνι ERC20 που μπορεί να εκδοθεί απεριόριστα, αντί για το SepETH. Έτσι, αυτό θα πρέπει να λύσει το ζήτημα της προμήθειας δοκιμαστικών νομισμάτων στους προγραμματιστές.

Το πιο πρόσφατο σχέδιο, σύμφωνα με τους συντονιστές του έργου, είναι η κυκλοφορία ενός νέου δικτύου δοκιμών, Holli, που θα έρθει να αντικαταστήσει το Goerli.

Η ανάπτυξη του Sepolia έρχεται αφότου οι προγραμματιστές έτρεξαν με επιτυχία το δοκιμαστικό δίκτυο Zhejiang νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Αυτό θα αφήσει περισσότερο χρόνο για τα εργαλεία [και] τα έγγραφα να είναι έτοιμα για την αναβάθμιση του Goerli, που θα είναι η τελευταία «πρόβα τζενεράλε» πριν από το mainnet!» έγραψε ο Beiko στο Twitter.

Source: liberal.gr