Δευτέρα
11.12.2023

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα μήλα ακόμα και στο 100%

Καλπάζει η ακρίβεια στην Ελλάδα, με τα πορτοφόλια των καταναλωτών να στενάζουν κάθε φορά που ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.

Εκτός από το ελαιόλαδο, τη φέτα και άλλα πολλά προϊόντα, και η τιμή στα μήλα έχει πάρει την ανιούσα λόγω της μειωμένης παραγωγής σε ποσοστό άνω του 30%, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και της κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία. Η αύξηση της τιμής φτάνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 100%.

«Οι άστατες καιρικές συνθήκες προς το τέλος της άνοιξης, περίοδος ανθοφορίας για τις μηλιές, και η ακαρπία θα αποτυπωθούν στη φετινή παραγωγή. Επιπλέον, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου παράγονται πάνω από 8.000 τόνοι μήλων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην αγορά», ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά» στην Αγιά, Βασίλης Γκαρανές.

Εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου σημειώνουν ότι φέτος η παραγωγή αναμενόταν ούτως ή άλλως μειωμένη ωστόσο η κακοκαιρία «Daniel» δημιούργησε σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια και ένα μέρος των δέντρων ξεριζώθηκε. Μάλιστα, τον πρώτο καιρό μετά τις καταστροφές ακόμα και τα μήλα που έμειναν στα δέντρα δεν μπορούσαν να συγκομιστούν καθώς οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί και οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Απώλειες 60%-70% εμφανίζει η παραγωγή και στην Καστοριά λόγω ισχυρού παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι φέτος θα πέσει 20.000-25.000 τόνους από 60.000 τόνους πέρσι.

Έτσι μετά το περσινό ρεκόρ που η ελληνική παραγωγή μήλων άγγιξε τους 321.000 τόνους, φέτος θα υποχωρήσει κατά 34% στους 212.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου θα φέρει νέες ανατιμήσεις στα μήλα.

«Οι τιμές δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με πέρσι σε ορισμένες ποικιλίες. Πέρυσι οι παραγωγοί πουλούσαν το προϊόν τους από 0,15-0,30 ευρώ το κιλό και φέτος θα πουλάνε από 0,30 έως 0,60», ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, Δημοσθένης Μωυισίδης.

Στην Αγιά, οι τιμές παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται από 0,40-0.50 ευρώ το κιλό. από 0,20-0,35 ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, στις 6 Νοεμβρίου η χονδρική τιμή για τα μήλα ποικιλίας Γκόλντεν Ντελίσιους διαμορφώθηκε τα 1,2 ευρώ το κιλό από 0,90 πέρυσι (+33,3%) ενώ σχεδόν σε διπλάσια τιμή πωλούνται τα Γκράνι Σμιθ και τα Στάρκιν Ντελίσιους.

Η χονδρική τιμή των πρώτων από τα 0,60 ευρώ το κιλό το 2022 σκαρφάλωσε τώρα στα 1,2 ευρώ το κιλό (+100%) ενώ στα Στάρκιν Ντελίσιους από τα 0,70 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 1,2 ευρώ το κιλό (+71,4%)

Οι αυξήσεις αυτές έχουν αποτυπωθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές των μήλων Στάρκιν ΠΟΠ Ζαγοράς από τα 1,8-2 ευρώ την περυσινή χρονιά, τώρα πωλούνται από 2,2 έως 2,98 ευρώ το κιλό, ενώ τα απλά Στάρκιν από τα 1,1 – 1,2 ευρώ πέρυσι, φέτος ξεκινούν από τα 1,59 ευρώ και αγγίζουν ακόμα και τα 2,2 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε ακόμη 

ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες – Οι τέσσερις κίνδυνοι που επιμένουν

Διαφθορά: Πρωτιά για τη Φινλανδία -Ποια η θέση της Ελλάδας

Κομισιόν: Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία – Eκτός κάδρου η Τουρκία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr