Τετάρτη
26.06.2024

ΓΕΜΗ: Online ενημέρωση της ΑΑΔΕ για τις μεταβολές σε κάθε επιχείρηση

Μπορεί η κυβέρνηση να περιόρισε τις επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο να αναπτυχθούν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές ωστόσο, την ίδια στιγμή λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η μείωση της φορολογίας από το 28% στο 22%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% στο 5% καθώς και η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80% για τις επιχειρήσεις και στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ακολουθώντας πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα όμως, ακολουθεί πρακτικές χωρών της ΕΕ και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από το νέο έτος, στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ μπαίνουν δύο ακόμα όπλα. Πρόκειται για τη διασύνδεση της Εφορίας με το ΓΕΜΗ και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία και τα POS.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με την ολοκλήρωση της πρόσβασης της ΑΑΔΕ στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η εφορία θα έχει αυτόματη ενημέρωση για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές, κλπ). Έτσι οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και διοικητική ταυτότητα, το είδος της δραστηριότητας και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και με τη διασταύρωση τους με τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου θα μπορούν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ελέγχουν αν το προφίλ στην Εφορία ανταποκρίνεται στη πραγματική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Τι θα καταφέρει η Εφορία με τη διασύνδεση με το ΓΕΜΗ:

  • Εντοπισμός επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας και δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν χιλιάδες επιχειρήσεις που ενώ είχαν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας απέφευγαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις
  • Έλεγχος των στοιχείων με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα παραποίησης τόσο για τα κέρδη και τα έσοδα της επιχείρησης όσο και για πρόσωπα που εμφανίζονται ως διαχειριστές
  • Εντοπισμός εικονικών εταιρειών

Το δεύτερο όπλο είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία και τα POS. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι με την πλήρη εφαρμογή τους μπορούν να εξοικονομηθούν από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τη βελτίωση της συμμόρφωσης μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ από την άμεση φορολογία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν στο φως εισοδήματα που μέχρι σήμερα, βρίσκονται εκτός φορολογίας.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμβάλλουν επίσης στον εντοπισμό ψευδών δηλώσεων πιστωτικών ΦΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιταλοί ζήτησαν την παράταση του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέχρι τα τέλη του 2024 (αποτελεί παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας), καθώς η νέα διαδικασία που ακολουθείται έχει συμβάλλει σημαντικά στη φορολογική συμμόρφωση με έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν εταιρείες που εμπλέκονται σε μηχανισμούς ενδοκοινοτικής απάτης μέσω των οποίων διαπράχθηκαν απάτες μεταξύ των τελευταίων μηνών του 2019 και του 2020, βάσει των ροών τιμολόγησης για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: powergame.gr

Array