Σάββατο
07.09.2024

Γαλλία και Ινδία συζητούν deal για πυρηνικούς αντιδραστήρες SMR

Στα σκαριά βρίσκεται μία συμφωνία συνεργασίας της Ινδίας με τη Γαλλία, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR), καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα.

Ειδικότερα, η Electricite de France και το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας, είναι πιθανό να ολοκληρώσουν μια προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας για τη μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό “αναπόδεικτη” τεχνολογία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται το Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η είδηση ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τα σχέδια για τους SMR, προήλθαν από την ανάγκη αποφυγής του υψηλού κόστους και του χρόνου κατασκευής των μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων, αποτρεπτικοί παράγοντες για τις περισσότερες χώρες που προγραμματίζουν να επενδύσουν σε αυτή την μορφή καθαρής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, επιδιώκει να επεκτείνει γρήγορα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς στοχεύει τόσο στην απαλλαγή από τον άνθρακα όσο και στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας.

Οι πυρηνικοί σταθμοί αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 3% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το BloombergNEF.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν επίσης να αναπτύξουν από κοινού έναν μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα με την Ινδία, ενώ για το θέμα, υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Μόντι πέρσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες εταιρείες παγκοσμίως, εργάζονται σε προηγμένα σχέδια αντιδραστήρων, με τους περισσότερους να είναι πιο ευέλικτοι και με χαμηλότερο κόστος από τις υπάρχουσες μονάδες.

Τον Νοέμβριο του 2023, η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία μιας Βιομηχανικής Συμμαχίας αφιερωμένης στους SMR.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, αυτή η Συμμαχία της ΕΕ, θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών και στη διασφάλιση μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Όμως, οι προοπτικές για την τεχνολογία υποχώρησαν εκείνο το μήνα, όταν η NuScale Power ακύρωσε τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου εμπορικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ, ο οποίος θα χρησιμοποιούσε αρκετούς μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες.

Έτσι, τα σχέδια για την εκτιμώμενη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των SMR, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Διαβάστε επίσης: 

ΔΕΗ: Μέρισμα 18-20 λεπτά για το 2023 – Διπλάσιο κάθε χρόνο – Ανάπτυξη σε 3 άξονες

Αίγυπτος: Πούτιν και Σίσι εγκαινίασαν την τέταρτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού της Νταμπάα

«Μπλόκο» στον νέο εμπορικό δρόμο που τρομάζει Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία – Ο ρόλος της Ελλάδας

Πηγή: mononews.gr

Array