Παρασκευή
02.12.2022

Φυσικό αέριο: Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι σεισμικές έρευνες της Exxon Mobil στην Κρήτη

Η ώρα των σεισμικών ερευνών για την διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Κρήτης έφτασε, μετά από χρόνια καθυστερήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil».

«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, στην περιοχή των Καλών Λιμένων, βρισκόταν αγκυροβολημένο το ερευνητικό πλοίο της PSG, Sanco Swift, το οποίο αναχώρησε στις 20 Οκτωβρίου από τη Λεμεσό, μαζί με το συνοδευτικό του Alexander. Το πλοίο της νορβηγικής PSG φέρεται να είχε ναυλωθεί από την Exxon Mobil για την έναρξη των σεισμικών ερευνών, στις εντελώς αχαρτογράφητες θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στη συγκεκριμένη περιοχή, μετά την αποχώρηση της Γαλλικής Total, ο αμερικανικός κολοσσός έχει αυξήσει το ποσοστό του από το 40% στο 70%, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχει και η HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ).

Η PSG έχει ιδιαίτερη πείρα από την περιοχή, καθώς ήταν αυτή που είχε αναλάβει και τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών την περίοδο του 2013-14 στην περιοχή. Άλλωστε, ένα άλλο πλοίο της νορβηγικής εταιρείας έχει ναυλωθεί αυτές τις μέρες από την Energean για έρευνες στην περιοχή του Ιονίου.

Το ζήτημα των ερευνών προκειμένου να διερευνηθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή της Κρήτης έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, μετά από συνεχείς αναβολές, εξετάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», την οποία είχαν καταθέσει στις 24 Μαΐου 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Η δικαστική διαμάχη ήταν μια από τις αιτίες καθυστέρησης των διαδικασιών, οι οποίες οδήγησαν και στην αποχώρηση της Total.

Πηγή: mononews.gr