Πέμπτη
02.02.2023

Φυσικό αέριο: Βουτιά σε χαμηλό 16 μηνών στην Ευρώπη – Κάτω από τα 60 δολάρια

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς οι προοπτικές της προσφοράς ενισχύθηκαν με φόντο τα πλήρη αποθέματα στην Κίνα που αναγκάζουν τους αγοραστές να στείλουν φορτία LNG στην ήπειρο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 12,28% τη Δευτέρα, ανεβάζοντας  το ποσοστό της πτώσης για φέτος στο 22%.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν να εκτρέψουν τις αποστολές Φεβρουαρίου και Μαρτίου προς την Ευρώπη εν μέσω χαμηλών τιμών στο εσωτερικό και υψηλών αποθεμάτων. Μειώνοντας τις ανησυχίες πολλών στην αγορά ότι το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας θα τονώσει τη ζήτηση και θα οδηγήσει τα φορτία μακριά από τη Δύση.

Οι αγορές φυσικού αερίου είναι πιο ήπιες φέτος, μετά από ένα ταραχώδες 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, πλήττοντας τις οικονομίες παντού.

Κάποια αισιοδοξία υπάρχει πλέον στην Ευρώπη ότι τα χειρότερα θα μπορούσαν να περάσουν καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να αποκλιμακώνεται και οι φόβοι για ύφεση υποχωρούν.

Η παρατεταμένη περίοδος ήπιου καιρού συνέβαλε σημαντικά στην πτώση των τιμών. Αν και αναμένεται ψυχρός καιρός αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό να έχει μικρή διάρκεια και δεν θα είναι αρκετά έντονος ώστε να μειώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία έχουν παραμείνει αμετάβλητα τον τελευταίο μήνα.

«Η κατάσταση πανικού που επικρατούσε πέρυσι έχει αντικατασταθεί από τη σιγουριά ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα εφοδιασμού», ανέφερε η Energi Danmark σε σημείωμα στον ιστότοπο.

Falling From Peak | European gas prices extend slide
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν περαιτέρω πτώση

Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η κρίση που προκλήθηκε από τις μεγάλες περικοπές της ρωσικής προσφοράς μετά την εισβολή στην Ουκρανία, απέχει πολύ από το να τελειώσει. Η Ευρώπη ήταν «τυχερή» με τον καιρό και η προσφορά παραμένει εκτεθειμένη σε γεωπολιτικά γεγονότα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan. Οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο της πενταετίας για την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Προς το παρόν, η αγορά φυσικού αερίου λαμβάνει βοήθεια και από αλλού. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στη λιγότερη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να παράγει πρωτοφανή ποσότητα αιολικής ενέργειας το Σάββατο, ενώ η Βρετανία σημείωσε επίσης ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 13,60% στα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 7,4% χαμηλότερα τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Eni: Σημαντική ανακάλυψη υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Υπ. Ενέργειας Κατάρ: Το ρωσικό αέριο θα «επανέλθει» εν τέλει στην Ευρώπη

Πηγή: mononews.gr