Φυσικές καταστροφές: Πόσο προσαυξάνεται το τιμολόγιο εργασιών αποκατάστασης

Με την απόφαση αναθεώρησης των τιμών, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, το νέο ενιαίο τιμολόγιο εργασιών αποκατάστασης κτιρίων μετά από φυσικές καταστροφές είναι προσαυξημένο έως και 30%.

Την εφαρμογή του νέου επικαιροποιημένου τιμολογίου ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το νέο τιμολόγιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ, είναι ενιαίο για όλες τις φυσικές καταστροφές που έχουν λάβει χώρα από το 2017 περιλαμβάνει 169 εργασίες αποκατάστασης και η προσαύξηση στις τιμές των επισκευαστικών άρθρων, ανέρχεται σε ποσοστό έως και 30%. Η αναθεώρηση τιμών γίνεται για πρώτη φορά ύστερα από περίπου δέκα χρόνια, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2017. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραγιάννης, η αναθεώρηση είναι στοχευμένη και αφορά εργασίες για τις οποίες έχει διαπιστωθεί σημαντική απόκλιση τιμών.

Ο ίδιος προανήγγειλε και «αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αποζημιώσεων στεγαστικής συνδρομής, που θα περιορίζει σημαντικά τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις αλλά και θα απλοποιεί τις διαδικασίες για τους πολίτες».

Με την εφαρμογή του ενιαίου τιμολογίου, όποιες εργασίες αποζημιώνονταν για παράδειγμα, μόνο σε περιπτώσεις πυρκαγιών και αφορούσαν ερμάρια, πέργκολες κλπ, πλέον θα αποζημιώνονται σε όλα τα καταστροφικά φαινόμενα όπως ο σεισμός και η πλημμύρα, ενώ έχουν προστεθεί και νέες εργασίες για τις επισκευές διατηρητέων κτιρίων.

Ποιους αφορά το νέο ενιαίο τιμολόγιο

Η αφετηρία της αναδρομικής εφαρμογής του νέου τιμολογίου είναι για συμβάντα από το 2017 και μετά εφόσον αφορά κτίρια για τα οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια επισκευής.

Σε περιπτώσεις που η άδεια επισκευής έχει εκδοθεί, εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες επισκευής ή αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει τη δεύτερη δόση.

Η έγκριση του νέου τιμολογίου αφορά ισχύει εφόσον οι πληγείσες περιοχές οριοθετηθούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Ακόμα και πολίτες που έχουν ξεκινήσει τις επισκευές των κτιρίων τους δικαιούνται αναπροσαρμογής του τιμολογίου με το νέο, αρκεί να μην έχουν πάρει τα χρήματα της Β’ δόσης για την επισκευή» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Υποδομών.

Διαβάστε επίσης

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά δείχνει έτοιμη να «ξεσπάσει» έπειτα από 2 δύσκολα χρόνια

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Μπλόκο σε προσλήψεις και κονδύλια για τους «σπάταλους φορείς» (vids)

Πηγή: newmoney.gr