Σάββατο
30.09.2023

FTX: Το δικαστήριο ενέκρινε τις ρευστοποιήσεις κρυπτονομισμάτων

Άδεια από δικαστήριο στο Ντελαγουέρ των ΗΠΑ να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του, πήρε το FTX. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων είχε κηρύξει πτώχευση τον Νοέμβριο του 2022, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην αγορά crypto.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η δικαστική απόφαση για το FTX προβλέπει ρευστοποιήσεις έως και 100 εκατ. δολάρια σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, το δικαστήριο επιτρέπει στην πτωχευμένη πλατφόρμα διαπραγμάτευσης crypto να συνάψει συμφωνίες αντιστάθμισης και στοιχηματισμού που θα της επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της μεταβλητότητας των τιμών και να κερδίσει παθητικό εισόδημα από πιο… mainstream κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία όπως το Βitcoin και ο Αιθέρας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής John Dorsey απέρριψε τις ανησυχίες πελατών της FTX ότι οι ρευστοποιήσεις του FTX θα μπορούσαν να προκαλέσουν βουτιά στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Σημειώνεται ότι το ανταλλακτήριο έχει προσλάβει ως επενδυτικό σύμβουλο την αμερικανική εταιρεία κρυπτογράφησης Galaxy.

Το χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων του FTX

Στη δικαστική απόφαση προβλέπεται αύξηση του ρυθμού εκκαθάρισης σε έως και 200 εκατ. δολάρια την εβδομάδα εφόσον υπάρξει ομοφωνία των πιστωτών.

Στο χαρτοφυλάκιό της το FTX διατηρεί 3,4 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων:

  • 1,16 δισ. δολάρια σε Solana,
  • 560 εκατ. δολάρια σε Bitcoin και
  • 192 εκατ. δολάρια σε Ethereum

Η αίτηση πτώχευσης του FTX και ο αγώνας να πληρωθούν οι πελάτες

Το FTX κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο του 2022 στον απόηχο καταγγελιών ότι έκανε κατάχρηση και έχασε καταθέσεις κρυπτονομισμάτων πελατών αξίας δισ. δολαρίων. Η πλατφόρμα crypto έχει ανακτήσει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία για την αποπληρωμή των πελατών. Παράλληλα, επιδιώκει πρόσθετες ανακτήσεις μέσω αγωγών κατά των εσωτερικών της FTX και άλλων κατηγορουμένων που έλαβαν χρήματα από το ανταλλακτήριο πριν… βαρέσει κανόνι.

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες ότι εξαπάτησε πελάτες της εταιρείας, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαιά τους για να στηρίξει τις δικές του ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Ωστόσο, πρώην στελέχη της FTX «καίνε» στις καταθέσεις τους τον Μπάνκμαν, έχοντας παραδεχτεί την ενοχή τους στις ποινικές κατηγορίες.

Source: powergame.gr