Δευτέρα
27.05.2024

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Αλλαγές προβλέπει η ΑΑΔΕ για το έτος 2023, όπως προκύπτει μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τόσο στην επιστροφή όσο και στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Την παράδοση των καθυστερήσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να τηρούν και φέτος οι φορολογούμενοι παρά το κίνητρο της άμεσης επιστροφής φόρου σε όσους έχουν πιστωτικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν 175.000 φορολογούµενοι µε πιστωτικό σηµείωµα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου που δικαιούνται από την εφορία. Από το σύνολο των φορολογουµένων που έχουν υποβάλει δήλωση και έχει εκκαθαρισθεί, το 55,61% έχει επιστροφή και έχουν πιστωθεί στους λογαριασµούς τους 39,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογουµένους η φορολογική διοίκηση προχωρεί σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου µε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ σε περίπτωση υψηλών ποσών επιστροφών γίνεται επανέλεγχος από την Εφορία.

• Επιστροφές φόρου εισοδήµατος σε φορολογουµένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άµεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συµψηφίζονται. Όσοι συµψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται από τις Εφορίες. Αναλυτικά:

Ποιοι δικαιούνται επιστροφή

• Επιστροφές φόρου εισοδήµατος που υποβλήθηκαν µετά τις 30 Απριλίου και εφόσον υπάρχει υποχρέωση πληρωµής ΕΝΦΙΑ, συµψηφίζονται.

• Οφειλές από τον φόρο εισοδήµατος θα συµψηφίζονται κατά προτεραιότητα µε δικαιώµατα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν µέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήµατος µέσω του συµψηφισµού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

• Οσοι φορολογούµενοι δικαιούνται µεγάλη επιστροφή φόρου θα πρέπει να περιµένουν. Και αυτό καθώς οι ελεγκτές της εφορίας διενεργούν δεύτερο έλεγχο και εφόσον προκύψουν στοιχεία ζητείται από τον φορολογούµενο να προσκοµίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης διενεργούνται δειγµατοληπτικοί έλεγχοι.

Στο μεταξύ, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι το 70,23% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,77% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Φόροι και κομπιουτεράκι

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Πηγή: powergame.gr

Array