Σάββατο
03.06.2023

Φορολογικές δηλώσεις: Με χαμηλές ταχύτητες η υποβολή

Με χαμηλές ταχύτητες εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια το σύνολο των εμπλεκόμενων δεν φαίνεται να βιάζεται να υποβάλλουν τη δήλωση τους και προφανώς η διαδικασία θα οδηγηθεί όπως κάθε χρόνο σε παράταση. Πλέον οι παρατάσεις δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα κυρίως σε ότι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις.

Με βάση τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, περισσότερες από 6,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν στις επόμενες 60 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα ακόμα και τις αργίες πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Προς το παρόν πάντως από την ημέρα που άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα υποβάλλονται κατά μέσο όρο 13.500 δηλώσεις.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκκαθαρισθεί προκύπτει ότι το 73,59% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρου στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 26,41% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 405.205 δηλώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το 54,98% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 405.205 δηλώσεων οι 222.781 είναι μηδενικές.
• Για το 18,61% των φορολογουμένων ή 75.408 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 416 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τους δικαιούχους επιστροφής φόρου, οι 63.948 την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα έχουν εισπράξει συνολικά 17,48 εκατ. ευρώ.
• Το 26,41% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 107.014 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 746 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

• Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
• Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση
• Σε οκτώ άτοκες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Πηγή: powergame.gr