Δευτέρα
15.04.2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι έχουν αυτόματη συμπλήρωση

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι διαφορετικές, καθώς το ΥΠΕΘΟ προωθεί τη διαδικασία για να μπει ένα τέλος στην υποβολή από τους φορολογούμενους, προ-συμπληρώνοντας το έντυπο Ε1 για 1 εκατ. συνταξιούχους και μισθωτούς. Σημειώνεται ότι η αυτόματη υποβολή στις φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς ή συνταξιούχους, πραγματοποιείται εφόσον οι ίδιοι το θελήσουν και δεν προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια για αλλαγή των στοιχείων.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ περιλαμβάνεται από το 2025 συνολικά 8,5 εκατ. φορολογούμενοι να λαμβάνουν εκκαθαριστικό από την Εφορία, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Αυτό ισχύει για φορολογούμενους στους οποίους δεν υπήρξε κάποια μεταβολή που δεν έχει έρθει εις γνώση της Εφορίας. Τα πάντα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) αλλά και στο έντυπο Ε3 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

Για φέτος, όμως, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι), εφόσον το επιθυμούν, θα διαπιστώσουν ότι η φορολογική τους δήλωση έχει σταλεί αυτόματα στην ΑΑΔΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να αποστείλουν χειροκίνητα την φορολογική τους δήλωση, είτε αλλάζοντας κάποια στοιχεία ή αφήνοντάς τα ως έχουν.

Η Εφορία αντλεί οικονομικά στοιχεία που αφορούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, δεδομένα για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στοιχεία καταναλωτικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα.

Προσυμπληρωμένες και οι δηλώσεις ΦΠΑ

Από φέτος η ΑΑΔΕ προχωρά και στο «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ (εσόδων και εξόδων), με πλήρη αυτοματοποίηση του εντύπου Ε3 για όσους έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς τα MyDATA (ηλεκτρονικά βιβλία) έχουν συμβάλει στην αυτοματοποίηση των δηλώσεων και στον καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι μέσα από την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία τείνει να γίνει υποχρεωτική από το επόμενο έτος, η Εφορία θα έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, βάζοντας έτσι ένα τέλος στη γραφειοκρατία.

Πηγή: powergame.gr

Array