Τετάρτη
01.02.2023

Φόροι: Τα δώρα του 2023 για 4 εκατομμύρια πολίτες

Ένα πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενεργοποιείται από την ερχόμενη Κυριακή 1-1-2023 που περιλαμβάνει κατάργηση και μείωση φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και την επέκταση των μέτρων για την περαιτέρω τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Με βάση τα ανωτέρω από τον Ιανουάριο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αύξηση στον καθαρό μισθό τους καθώς καταργείται τόσο η εισφοράς αλληλεγγύης όσο και η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις που φθάνουν στο 7,75% ενώ αυξημένα θα είναι και τα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης παραμένουν παγωμένα μέτρα που σχετίζονται με τα ακίνητα όπως ο ΦΠΑ στην οικοδομή, ο φόρος υπεραξίας ενώ παρατείνονται για δύο ακόμα χρόνια οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές .

Τα δώρα του 2023

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

 1. Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.
 2. Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
 3. Αυξήσεις 7,75% στις αποδοχές των συνταξιούχων όλων των ταμείων.
 4. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
 5. Διατήρηση έως και τον Ιούνιο του 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.
 6. Aναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
 7. Διατήρηση της έκπτωσης φόρου για ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών.
 8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως το τέλος του 2024.
 9. Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
 10. Προγράμματα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
 11. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ.
 12. Αυξημένο στεγαστικό επίδομα για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Πηγή: powergame.gr