Παρασκευή
29.03.2024

Φοροδιαφυγή: Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών από την Εφορία

Με απώτερο στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λαμβάνει διαρκώς μέτρα κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσει.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ίσως το σημαντικότερο έργο από τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, παρά τις παιδικές ασθένειες που κουράζουν λογιστές και λογιστήρια. Το πρέσινγκ στους οφειλέτες του δημοσίου και η διαρκής αναζήτηση των περιουσιακών τους στοιχείων, οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις με τάμπλετ και QR CODE είναι επίσης μέτρα που οδηγούν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Μέχρι το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα έχει προσθέσει μία ακόμη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η νέα πλατφόρμα θα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Από τη μη έκδοση αποδείξεων αλλά και περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων, κυκλωμάτων που, μέσω τριγωνικών συναλλαγών, αποφεύγουν την καταβολή ΦΠΑ κ.λ.π.

Οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν στη φόρμα που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους και μπορούν οι αρχές, μέσω αυτών, να φθάσουν στη φοροδιαφυγή.

Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες, αλλά και ανώνυμες. Αυτό που δεν επιθυμεί η ΑΑΔΕ είναι να υποβάλλονται παραπλανητικές καταγγελίες, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να χάνουν πολύτιμο χρόνο.

Και άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει στη δημιουργία, είτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε πόρταλ για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες.

Σημειώνεται ότι το 2008 είχε δημιουργηθεί το τετραψήφιο νούμερο 1517 από το ΣΔΟΕ. Τον πρώτο χρόνο κάλεσαν 4.000 άνθρωποι. Το 2009 τα τηλεφωνήματα έφτασαν τις 4.500, το 2010 τις 19.000 κλήσεις κ.ο.κ.

Ωστόσο, αυτό που έκαναν οι περισσότεροι ήταν να «δίνουν» αδέρφια, ξαδέρφια και λοιπούς συγγενείς. Οι αγαπημένες πελάτισσες, όπως αναφέρει πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, ήταν διαζευγμένες κυρίες. Μεγάλο μερίδιο είχαν και απολυμένοι που προσπαθούσαν να πάρουν την εκδίκησή τους.

Θέλοντας να αποφύγει όλα τα ανωτέρω, η ΑΑΔΕ θα έχει δικλείδες ασφαλείας, δηλαδή το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να ξεχωρίσει, σε κάποιο βαθμό, την ήρα από το στάρι.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία 20 χρόνια, η χώρα μας έχει χάσει περίπου 115 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Το ποσό αυτό, όχι μόνο θα μπορούσε να διευκολύνει τις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι θα οδηγούσε στη μείωση αρκετών φόρων που σηκώνει η μισθωτή εργασία, αλλά θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά και το δημόσιο χρέος.

Πηγή: powergame.gr