Πέμπτη
07.07.2022

Fish and chip: Γιατί το «σουβλάκι των Άγγλων» βρίσκεται σε κίνδυνο

Τα πρώτα καταστήματα fish-and-chip άνοιξαν της δεκαετία του 1860 και πολύ γρήγορα κατέστησαν κάτι σαν το… σουβλάκι για την Ελλάδα.  

Ποιες έχει πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχει δοκιμάσει το παραδοσιακό fish-and-chip (ψάρι με τηγανητές πατάτες) σε ένα από τα χιλιάδες «κλασικά» φαστ-φουντάδικα της χώρας;  

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι «απειλεί» αυτό το γαστρονομικό «must», καθώς ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές των βασικών υλικών, συμπεριλαμβανομένου του μπακαλιάρου και των μαγειρικών ελαίων, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, σχεδόν το 1/3 των περίπου 10.000 εστιατορίων fish-and-chip είναι πιθανό να βάλει «λουκέτο» μέσα στους επόμενους εννέα μήνες. «Αυτή η κρίση είναι η χειρότερη που έχουμε δει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Άντριου Κρουκ, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τηγανητών Ψαριών.  

Ο Κρουκ, ο οποίος διατηρεί το δικό του εστιατόριο, υποστηρίζει ότι οι τιμές είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα από τα τέλη του 2021, αλλά το κόστος στα βασικά υλικά εκτοξεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.  

Οι επιχειρήσεις δίνουν πραγματική μάχη επιβίωσης, καθώς οι διαρκείς ανατιμήσεις συμπιέζουν δραματικά το περιθώριο κέρδους. Ας σημειωθεί ότι το 40% του μπακαλιάρου προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ περίπου το 50% του ηλιέλαιου εισάγεται από την Ουκρανία.  

Πέρυσι, η μέση τιμή μιας μερίδας fish-and-chip κυμαινόταν στις 7 λίρες. Φέτος έχει ανεβεί στις 8,5 λίρες, μία αύξηση της τάξης του 21%. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι τιμές να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως ενόσω οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού (7% τον Μάρτιο). 

Σύμφωνα με τον Κρουκ, σήμερα οι επιχειρήσεις πληρώνουν 83% περισσότερα χρήματα για τα λάδια που χρησιμοποιούν, σε σχέση με τον Μάρτιο. Η τιμή του φοινικέλαιου, για παράδειγμα, ένα εναλλακτικό προϊόν για το ηλιέλαιο, έχει διπλασιαστεί, καθώς η Ινδονησία -Νο.1 εξαγωγέας παγκοσμίως- επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές, σε μια προσπάθεια τόνωσης των εγχώριων αποθεμάτων.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι «τσουχτερές» τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το αυξημένο κόστος στην παραγωγή πατάτας (λόγω των ακριβών λιπασμάτων) έρχονται να επιδεινώσουν έτι περισσότερο την κατάσταση.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα καταστήματα fish-and-chip άνοιξαν της δεκαετία του 1860 και πολύ γρήγορα κατέστησαν κάτι σαν το… σουβλάκι για την Ελλάδα.  

Διαβάστε επίσης:

«Ντρίμπλα» του Μασκ με το Twitter: Δεν προχωρά το ντιλ εξαγοράς χωρίς αποδείξεις για τα fake accounts

Βενζίνη: Νέα αύξηση 3,5 λεπτών – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά νομό (vid)

Πίτερ Νίκολας: Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που από μία startup έχτισε έναν ιατρικό κολοσσό

Πηγή: newmoney.gr