Πέμπτη
09.12.2021

Facebook: Τέλος η αναγνώριση προσώπου στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Η Facebook θα διαγράψει τα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου (facial recognition templates) περισσότερων από 1 δισ. ανθρώπων

Την απόφασή της να κλείσει το σύστημά της για την αναγνώριση προσώπου, το οποίο αναγνωρίζει αυτόματα τους χρήστες σε φωτογραφίες και βίντεο, ανακοίνωσε σήμερα η Facebook Inc, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τέτοιου είδους τεχνολογίας.

«Οι ρυθμιστικοί φορείς βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία παροχής ενός σαφούς πλαισίου κανόνων που θα διέπουν τη χρήση του», ανέφερε ο Τζερόμ Πεσέντι, αντιπρόεδρος τεχνητής νοημοσύνης του Facebook, σε μια ανάρτηση σε μπλογκ.

«Εν μέσω αυτής της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, πιστεύουμε πως ενδείκνυται να περιορίσουμε τη χρήση της αναγνώρισης προσώπων σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων».

Η εταιρεία, η οποία την περασμένη εβδομάδα μετονομάστηκε σε Meta Platforms Inc, εξήγησε πως τουλάχιστον το 1/3 των ημερήσιων ενεργών χρηστών του Facebook έχει επιλέξει τη ρύθμιση αναγνώρισης προσώπου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ότι τώρα θα διαγράψει τα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου (facial recognition templates) περισσότερων από 1 δισ. ανθρώπων.

«Αυτή η αλλαγή θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις αναφορικά με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου στην ιστορία αυτής της τεχνολογίας», σημείωσε ο Τζερόμ Πεσέντι.

«Πάνω από το 1/3 των καθημερινών χρηστών του Facebook έχει ενεργοποιήσει την αναγνώριση προσώπου και μπορεί να αναγνωριστεί», διευκρίνισε. Επομένως, «πάνω από 1 δισ. ψηφιακά μοντέλα αναγνώρισης προσώπου» θα διαγραφούν.

Αυτή η απροσδόκητη απόφαση σημαίνει ότι ορισμένα δημοφιλή εργαλεία του μέσου πλέον δεν θα λειτουργούν. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης θα δημοσιεύει μια φωτογραφία, ο αλγόριθμος δεν θα μαντεύει πλέον τα ονόματα των ατόμων που θα είναι παρόντα.

Εκπρόσωπος Τύπου του Facebook διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί παγκοσμίως και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Πού θα κριθεί το re-rating των μετοχών τους

Non Dom: 75 «κροίσοι» από 33 χώρες ετοιμάζουν βαλίτσες για Ελλάδα (πίνακας)

COP26: Δέσμευση από τουλάχιστον 80 χώρες να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30%

 

Πηγή: newmoney.gr