Κυριακή
28.11.2021

Εξι επιλογές για επενδύσεις σε Bitcoin χωρίς να… έχετε Bitcoin

Το ράλι της τιμής του Bitcoin έχει στρέψει τα βλέμματα στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αλλωστε μόνο το 2021 η τιμή του έχει διπλασιαστεί, ενώ συνολικά η αγορά είδε την κεφαλαιοποίηση της να ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι ώρα για επενδύσεις; αναρωτιέται το Bloomberg. Το σίγουρο είναι ότι ο ευκολότερος τρόπος για όποιον το αποφασίσει είναι να ακολουθήσει την ευθεία οδό και να αγοράσει το κρυπτονόμισμα. Υπάρχει, όμως, περίπτωση κάποιος επενδυτής να προτιμά τοποθετήσεις που γίνονται με πιο «παραδοσιακό» για αυτόν τρόπο.

Γι’ αυτόν υπάρχουν καλά νέα: σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ τρόποι να αποκτήσει κάποιος έκθεση στο Bitcoin.

Τα ETFs

Τα γνωστά Exchange-Traded Funds (σ.σ. ουσιαστικά είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που τελεί υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά) υπάρχουν σε χώρες όπως ο Καναδάς, αλλά και στην Ευρώπη εδώ και καιρό. Από τον Οκτώβριο στη λίστα μπήκαν και οι ΗΠΑ. Οι επενδυτές πρέπει να ξέρουν ότι τα ETFs στις ΗΠΑ δεν επενδύουν στο Bitcoin, αλλά στα futures του κρυπτονομίσματος που παρακολουθούν εμμέσως την τιμή του μέσω της χρήσης παράγωγων συμβολαίων τα οποία επιβλέπει το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Εως τώρα υπάρχουν δυο: το ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) και το Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF).

Αμφότερα χρεώνουν 9,5 δολάρια για κάθε 1.000 δολάρια επένδυσης και κινούνται στον περίπλοκο χώρο των futures, τα οποία είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι traders προκειμένου να στοιχηματίσουν για την πορεία της τιμής. Τα συγκεκριμένα funds εξηγεί το Bloomberg, μπορεί να είναι ιδανικά για όσους είναι νέοι στο χώρο του Bitcoin ή ελπίζουν να τοποθετηθούν μέσω ενός παραδοσιακού χρηματιστηριακού λογαριασμού που δεν επιτρέπει τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων.

Κάποιοι, όπως η Direxion Investments και η Valkyrie Investments επιδίωξαν να ξεκινήσουν Bitcoin Futures Funds με μόχλευση, κάτι που θα επέτρεπε στους επενδυτές να βάλουν «υπερμεγέθη» στοιχήματα αναφορικά με την άνοδο ή την πτώση της τιμής. Οι αιτήσεις όμως αποσύρθηκαν πιθανότατα γιατί υπήρξαν σημάδια ότι οι αρχές δεν θα έδιναν έγκριση. Είναι όμως κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούμε στο μέλλον.

Η αγορά ελπίζει επίσης να δει ένα ETF που θα διακρατεί Bitcoin. Πάνω από 12 εταιρείες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα τέτοιο προϊόν, αλλά η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει να διστάζει σε αυτή την φάση να δώσει έγκριση.

Αγορά μιας μετοχής εταιρείας που σχετίζεται με το Bitcoin

Οι εισηγμένες έχουν δομές που ίσως είναι πιο οικείες στον μέσο επενδυτή, όπως διοίκηση η οποία παίρνει αποφάσεις και οικονομικά αποτελέσματα που πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι θεωρούν ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να αποκτήσει κάποιος έκθεση στο Bitcoin.

H Coinbase Global Inc είναι το βασικό παράδειγμα. Καθώς τα περισσότερα από τα έσοδά της προέρχονται από χρεώσεις που επιβάλει σε χρήστες για την κατάθεση και το εμπόριο κεφαλαίων, η αποτίμηση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει διακυμάνσεις που σχετίζονται στενά με την τιμή του Bitcoin. Σε ανακοίνωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημειώνει: «Τα καθαρά μας έσοδα εξαρτώνται ουσιωδώς από την τιμή των κρυπτονομισμάτων και τον όγκο των συναλλαγών που διεξάγονται από την πλατφόρμα μας».

Εναλλακτικά, οι επενδυτές μπορούν να εστιάσουν σε εταιρείες που είναι «ταύροι» στο Bitcoin και έχουν στην κατοχή τους μεγάλη ποσότητα. Η Tesla έχει περίπου 1,26 δισ. δολάρια σε «ψηφιακό ενεργητικό», σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις. Άλλες επιχειρήσεις με σημαντική θέση περιλαμβάνουν την MicroStrategy Inc, εταιρεία λογισμικού με 114.042 Bitcoin με βάση τα δεδομένα στα τέλη Σεπτεμβρίου και η Galaxy Digital Holdings Ltd με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Όπως εξηγεί το Bloomberg για τις παραπάνω περιπτώσεις ο επενδυτής πρέπει να λάβει υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως τον κλάδο δραστηριοποίησης και την απόδοση στο κύριο αντικείμενο εργασιών τους. Η απόδοση της μετοχής εξαρτάται από σειρά παραμέτρων, όχι μόνο την τιμή του Bitcoin.

Μετοχές ETFs

Για να επενδύσει κανείς σε πολλές εταιρείες ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετά ETFs που επένδυσαν σε μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται με το οικοσύστημα του Bitcoin. Για παράδειγμα, το Bitwise Crypto Industry Innovators ETF (BITQ) έχει τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις του σε Galaxy Digital, Coinbase και MicroStrategy. Χρεώνει 8,5 δολάρια σε κάθε 1.000 δολάρια που τοποθετεί κάποιος.

Το Amplify Transformational Data Sharing (BLOK) έχει παρόμοιο στόχο, ενώ το Viridi Cleaner Energy Crypto-Mining & Semiconductor ETF (RIGZ) προσφέρει και ένα άρωμα ESG.

Ερχονται και άλλα: Την περασμένη εβδομάδα η Valkyrie αιτήθηκε την έναρξη ενός fund που θα επενδύει σε δραστηριότητες «εξόρυξης».

Επένδυση στην τεχνολογία

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα: κάθε μονάδα είναι ένα κρυπτογραφημένο αρχείο αποθηκευμένο σε ένα δημόσιο «λογιστικό βιβλίο» που ονομάζεται blockchain. Λύνοντας περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα για να επιβεβαιωθεί η συναλλαγή του νομίσματος, κάποιος μπορεί να ανταμειφθεί με νέα bitcoin.

Αυτό ανοίγει το δρόμο σε εταιρείες να προχωρήσουν σε «εξόρυξη» bitcoin, χρησιμοποιώντας ισχυρούς υπολογιστές για να δημιουργήσουν μονάδες από το μηδέν. Υπάρχουν οι Marathon Digital Holdings Inc. και η Riot Blockchain Inc. που είναι από τις μεγαλύτερες στον τομέα. Να σημειωθεί ότι η τελευταία ειδικεύεται στις εξαγορές επιχειρήσεων που συνδέονται με τα crypto. Τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την μεγαλύτερη εγκατάσταση εξόρυξης στη Βόρεια Αμερική, μια συμφωνία 651 εκατ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

Οι παλιομοδίτες

Πριν ξεκινήσουν τα ETFs στα futures του Bitcoin τα καταπιστεύματα (trusts) ήταν αυτό που έπρεπε να ψάξει κανείς για να αποκτήσει έκθεση στο Bitcoin. Το πιο γνωστό είναι το Grayscale Bitcoin Trust που ξεκίνησε η Grayscale Investments, μια εταιρεία επενδύσεων στα κρυπτονομίσματα, το 2013.

Το μειονέκτημα είναι ότι η Grayscale χρεώνει προμήθεια 2% για τη διαχείριση του fund. Επιπρόσθετα κάποιες φορές τελεί υπό διαπραγμάτευση σε χαμηλότερη τιμή από το σύνολο της αξίας των crypto που έχει στην κατοχή της. Ωστόσο η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση να μετατραπεί το trust σε ETF. Αυτό θα βοηθήσει να λυθεί το θέμα του discount, εξαιτίας του ότι σε ένα ETF επιτρέπεται να δημιουργεί μετοχές και να τις εξαργυρώνει διατηρώντας ευθυγραμμισμένη την τιμή με τους τίτλους που παρακολουθεί. Το αίτημα περιμένει την έγκριση της SEC.

Υπάρχουν πάντα και τα AltCoins

Υπάρχει επίσης η επιλογή της αγοράς ενός από τα πολλά εναλλακτικά νομίσματα ή altcoins. Το Litecoin που δημιουργήθηκε το 2011 έχει αυξηθεί 60% φέτος, έναντι 110% του Bitcoin. Το Ethereum, δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει αυξηθεί 510% στο ίδιο διάστημα.

Τα Dogecoin και Shiba Inu έχουν κάνει θραύση τελευταία, αλλά οι δομικοί λόγοι για να επενδύσει κάποιος σε κάποιο από αυτά τα «memecoins» είναι τουλάχιστον θολοί, στην καλύτερη περίπτωση. Κι’ όμως έχουν τεράστια άνοδο φέτος.

Ή απλά αγοράστε Bitcoin

Ηταν αρκετά περίπλοκο να αγοράσεις ένα κρυτονόμισμα ή κλάσμα του. Επρεπε να ανοίξεις πορτοφόλι, να θυμάσαι τα κλειδιά και συχνά έπρεπε να συναλλάσσεσαι σε νέες επιχειρήσεις χωρίς κεντρικά γραφεία στα οποία θα μπορούσες να τηλεφωνήσεις. Τώρα, όμως, αρκετές εταιρείες, όπως ανταλλακτήρια σαν το Coinbase, εφαρμογές μεταφοράς χρημάτων όπως το CashApp και χρηματιστηριακές όπως η Robinhood, έχουν κάνει ευκολότερη την αγορά του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, αν και οι προμήθειες και οι πολιτικές διαφέρουν.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

Πηγή: euro2day.gr