Eurobank: Δυναμικό παρών στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων – Πόσες είναι bankable

Την περίμετρο των επιχειρήσεων που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια αναθεώρησε προς τα πάνω ο CEO της Eurobank – Στο πλευρό όσων θα εκπονήσουν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ή και εκτός αυτού δηλώνει η τράπεζα

Δυναμικό παρών στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων δηλώνει η Eurobank, σχεδιάζοντας σημαντική πιστωτική επέκταση την επόμενη 10ετία, με έμφαση, τόσο στις μεγάλες, όσο και στις μικρότερες εξ αυτών.

«Επικρατεί η άποψη πως οι τράπεζες δανείζουν σε 20.000 – 30.000 επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι ακριβές. Επιχειρήσεις που είναι bankable και έχουν τζίρο πάνω από πέντε εκατ. ευρώ είναι περίπου 2.000 με 2.500, 15.000 με 18.000 είναι αυτές που έχουν τζίρο μεταξύ ενός και πέντε εκατ. ευρώ και μετά υπάρχει ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων με πωλήσεις κάτω του ενός εκατ. ευρώ. Από αυτές γύρω στις 80.000 είναι σήμερα χρηματοδοτήσιμες, άρα, αθροιστικά μιλάμε για μία περίμετρο γύρω στις 100.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 800.000», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του project «Eurobank 2030: Τράπεζα της Ανάπτυξης», για να προσθέσει: «Όσον αφορά στις πολύ μικρές, με δύο εργαζόμενους, χρηματοδοτούνται, αλλά όχι σαν επιχειρήσεις, αλλά ως δάνειο που παίρνει ο φορέας της επιχείρησης, μέσω ενός στεγαστικού ή καταναλωτικού. Άρα, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που παίρνουν χρηματοδότηση ως φυσικά πρόσωπα, ενώ ένας μεγάλος πληθυσμός – γύρω στο 30% – είναι οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνεχείς ζημιογόνες χρήσης ή υπερδανεισμένες».

Πιο αναλυτικά, στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο σύμφωνα με τον επικεφαλής του Group Corporate & Investment Banking, κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, το 75% είναι χαμηλού και μεσαίου ρίσκου, άρα, η τράπεζα νιώθει άνετα όχι μόνον να τις δανειοδοτήσει, αλλά και να αυξήσει την έκθεσή της σε αυτές και ένα 25% που αποκαλείται μεσαίου και υψηλού ρίσκου, οι οποίες περνούν από ενδελεχή έλεγχο. «Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπάρχει μία τάση αλλαγής χεριών στις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η εμπλοκή των funds στις αναδιαρθρώσεις δεν… φοβίζει το εγχώριο σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank εργάζεται εντατικά για να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και των λοιπών Διαρθρωτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που συνιστούν μία μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, καθώς, συνολικά με τη μόχλευση από τραπεζικά δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια, οι πόροι θα ξεπεράσουν την επόμενη εξαετία τα 72 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως η Eurobank την επόμενη τριετία θα επιτύχει καθαρή πιστωτική επέκταση τουλάχιστον 20% στο Corporate ή 2,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε εκταμιεύσεις, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με τις μισές εξ’ αυτών να εντάσσουν στο σχεδιασμό τους ισχυρά κριτήρια ESG. Η συγκεκριμένη εκτίμηση στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό (κατά το 1/3 τουλάχιστον) σε ήδη υπογεγραμμένες ή σημαντικά προχωρημένες συμφωνίες με πελάτες.

Οι κλάδοι της οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν είναι αυτοί του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των υποδομών, του real estate και της βιομηχανίας & μεταποίησης, όπου υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις, ύψους 32 δισ. ευρώ που αναλύονται

ως εξής:

  • 4 δισ. ευρώ στον τουρισμό
  • 10 δισ. ευρώ στη ναυτιλία
  • 6 δισ. ευρώ στην ενέργεια
  • 5 δισ. ευρώ σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων
  • 3 δισ. ευρώ σε real estate και
  • 4 δισ. ευρώ στη βιομηχανία & μεταποίηση.

Το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την άποψη πως η κρίση έχει καθαρίσει την αγορά εξέφρασε από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Retail Banking της τράπεζας, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής. «Αυτές, δηλαδή, που έχουν αντέξει είναι δυνατές, έχουν περάσει αρκετά δύσκολα και έχουν φτιάξει την δομή τους με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν σωστά στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Παράλληλα, έχουμε μία πρωτοφανή αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων. Εάν κοιτάξετε τα δύο χρόνια της υγειονομικής κρίσης οι καταθέσεις και η ρευστότητα έχουν αυξηθεί σημαντικά και δεν είναι μόνον οι μεγάλες, αλλά και οι μικρές. Τέλος, στην επικοινωνία που έχουμε με τους πελάτες μας για να τους ενημερώσουμε για τα διαθέσιμα προγράμματα η ανταπόκριση είναι μικρή, Στο ΕΑΤ γ’, για παράδειγμα, που αφορά στις μικρότερες επιχειρήσεις προβήκαμε σε πάνω από 60.000 ενημερώσεις», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα προχωρά στην εισαγωγή επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, αναγνωρίζοντας την αξία της διασφάλισης χρηματοδότησης με τα

χαμηλά σταθερά επιτόκια αυτής της περιόδου. «Στα στεγαστικά τα κυμαινόμενα επιτόκια είναι περίπου στη μέση των χαμηλότερων επιτοκίων που έχουν τα σταθερά, γιατί ανάλογα τα χρόνια αποπληρωμής του δανείου ανεβαίνει και το επιτόκιο, το οποίο δίνουμε. Κάπως έτσι θα κινηθούμε και στην επιχειρηματική πίστη. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα κυμαίνεται περίπου από 20 με 30 έως και 100 μονάδες πάνω από τα κυμαινόμενα. Κι αυτό γιατί τα κυμαινόμενα δεν είναι στάνταρ, αφού λαμβάνεται υπόψη η σχέση του πελάτη με την τράπεζα, την επένδυση που θα κάνει, τα collaterals που θα χρησιμοποιήσει, το επίπεδο ρίσκου και συνεργασίας με την τράπεζα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις που κυνηγούν τον «Έλληνα Bitcoin», ο Σταθόπουλος και η Yalco

Προς παράταση το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Βγαίνει στο σφυρί το «Lemos International Center» στο Κολωνάκι

 

Πηγή: newmoney.gr