Κυριακή
21.07.2024

Eurobank: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Τι τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας

Λιγότερα «κόκκινα» δάνεια αναμένει για εφέτος η διοίκηση της Eurobank αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχε κάνει στην αμέσως προηγούμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, με αφορμή τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021, οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κυμανθούν χαμηλότερα κατά 30%, ήτοι στα 600 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ των αρχικών εκτιμήσεων.

Όσον αφορά στο κόστος κινδύνου, αυτός διαμορφώνεται στις 110 μονάδες – από 130 στην προηγούμενη πρόβλεψη – επιτρέποντας την ενίσχυση της κερδοφορίας και την επίτευξη διψήφιας απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα συνολικά NPEs της Eurobank υποχώρησαν σε 5,8 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ σημείωσαν μικρή σχετικά αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ έναντι του δ’ τριμήνου του 2020. Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά χαμηλότερη του αναμενομένου, όπως και ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαμορφώθηκε σε 72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, στο 14,2% στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021.

Μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης

«Η τιτλοποίηση ‘Mexico’ προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος, με τη λήψη της αρχικής αξιολόγησης την περασμένη εβδομάδα και την αίτηση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ‘Ηρακλής ΙΙ’ να αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες». Αυτό τόνισε ο κ. Καραβίας, υπογραμμίζοντας πως οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2021. Ερωτηθείς για την επίπτωση στα κεφάλαια, ο ίδιος σχολίασε πως τελικά αυτή θα είναι χαμηλότερα των 70 μονάδων βάσης που είχαν εκτιμηθεί αρχικά.

Στο μεταξύ, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται, τόσο η συνθετική τιτλοποίηση, όσο και η πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS, με την διοίκηση να προσδοκά σε ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Χρηματοδότηση εμβληματικών έργων

Στη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ύψους ενός δισ. ευρώ και του Ελληνικού που θα συμβάλλει στη δημιουργία πάνω από 75.000 νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας κατά 2,4% το εγχώριο ΑΕΠ, συμμετέχει η Eurobank.

«Η Eurobank, έχοντας ενισχύσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της βάση μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, υλοποίησε πρώτη με επιτυχία και εντός χρονοδιαγράμματος ένα πρόγραμμα επιταχυνόμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο οδηγεί τον δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη εντός του 2021. Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα του παρελθόντος, η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κύκλο ανάπτυξης που ξεκινά σε όλες τις βασικές μας αγορές. Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό το στόχο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Ομόλογα

Τέλος, τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα ολοκλήρωσε την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους 500 εκατ. ευρώ, συναλλαγή που σηματοδότησε την επιστροφή της στις διεθνείς χρηματαγορές από το 2017. Το ομόλογο υπερκαλύφθηκε 2,5 φορές, με το ενδιαφέρον να προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές σε 17 χώρες.

Θυγατρικές

«Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της παρουσίας μας, όχι μόνον οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών, αξιοποιώντας κάθε καλή ευκαιρία που θα εμφανιστεί, όπως κάναμε στο παρελθόν στην Βουλγαρία». Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής της τράπεζας, όσον αφορά στις θυγατρικές τους εξωτερικού. Αξίζει να αναφερθεί πως πέραν της Βουλγαρίας η Eurobank διαθέτει ισχυρή παρουσία και σε Κύπρο και Σερβία.

Διαβάστε ακόμη:

Lamda: Θέμα εβδομάδων να «κλείσει» το Ελληνικό – «Ορόσημο» η σημερινή κύρωση στη Βουλή

Πόσο απειλεί ο πληθωρισμός τις αγορές και την παντοκρατορία του δολαρίου

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα – Η διαδικασία βήμα βήμα

Πηγή: newmoney.gr

Array