Πέμπτη
07.07.2022

Εθνική Τράπεζα: Πώς θα νιώσουμε «ανακούφιση» στην τσέπη μας από τον πληθωρισμό – Οι τρεις βασικοί παράγοντες

H στήριξη προσεγγίζει το 9% του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών, προσφέροντας ένα μαξιλάρι έναντι του υψηλού πληθωρισμού

Τους τρεις παράγοντες, οι οποίοι μπορούν αμβλύνουν τις επιπτώσεις του πληθωριστικού φαινομένου στην Ελλάδα, παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα, σε ειδική ανάλυση για την πορεία της οικονομίας.

Με το δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται σε διψήφια επίπεδα (10,7% ο εναρμονισμένος δείκτης τον Μάιο), οι αναλυτές της ΕΤΕ προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αγορά εργασίας, στον τουρισμό και στα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία μπορούν να περιορίσουν τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων.

Κι αυτό, μάλιστα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης πλήττονται από το κύμα αυξήσεων.

Πιο αναλυτικά:

 • Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν εύλογη ανησυχία για τις τελικές αρνητικές επιπτώσεις στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων εν μέσω πρωτοφανών αυξήσεων στο κόστος παραγωγής. Ωστόσο, εντοπίζονται και σημαντικοί αντισταθμιστικοί παράγοντες, οι οποίοι εμφανίζονται πολύ πιο ισχυροί από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. 
 • Ο πληθωρισμός, βάσει δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), αναμένεται να κορυφωθεί το β’ τρίμηνο, σημειώνοντας πολύ ήπια επιβράδυνση το γ’ τρίμηνο, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το δ’ τρίμηνο του 2022 και μετά. Συνολικά, για το 2022, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις μας –που ενσωματώνουν τις προσδοκίες των αγορών για παγίωση ακόμη πιο υψηλών τιμών στα καύσιμα και τις αυξανόμενες δευτερογενείς επιδράσεις που ενισχύονται και από την ανθεκτική ζήτηση– ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,5% κατά μέσο όρο, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει στο 2,4%. 
 • Ωστόσο, οι αρνητικές επιδράσεις θα αντισταθμιστούν από την αυξανόμενη απασχόληση και τις μισθολογικές αυξήσεις που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών. 
 • Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9,7% ετησίως – στα €663 μηνιαίως τον Ιανουάριο του 2022 και στα €713 το Μάιο του 2022, έναντι €650 τον Δεκέμβριο του 2021. Η αύξηση της μέσης αμοιβής εργασίας, σε ονομαστικούς όρους, αναμένεται να προσεγγίσει το 2,0-2,5% το 2022 και το 1,5% το 2023. Η εν λόγω αύξηση, σε συνδυασμό με εκτιμώμενη άνοδο της απασχόλησης κατά 4,5% το 2022 και 1,5% το 2023, εκτιμάται ότι οδηγούν σε ετήσια αύξηση της συνολικής αμοιβής εργασίας κατά περίπου 6,5% το 2022 και 3,0% το 2023. 
 • Επιπλέον, άλλες πηγές μη μισθολογικού εισοδήματος των νοικοκυριών που ομαδοποιούνται στην κατηγορία «μικτό εισόδημα» αναμένεται, επίσης, να παρουσιάσουν ισχυρή αύξηση 10% το 2022 και 4,5% το 2023. 
 • Τέλος, έχει ενεργοποιηθεί πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών ύψους περίπου €2,2 δισ. (1,1% του ΑΕΠ ή 1,7% του εισοδήματός τους κατά το 2021). 
 • Συνδυαστικά, η στήριξη από τους ανωτέρω παράγοντες το 2022 προσεγγίζει το 9% του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά το 2021 και φαίνεται ικανή να αντισταθμίσει πλήρως την επιβάρυνση από τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση (+8,5% το 2022). 

Τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις

Ο επιχειρηματικός τομέας, σύμφωνα με την ΕΤΕ, καλείται να ανταπεξέλθει στις πρωτοφανείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, αλλά και σε ελλείψεις πρώτων υλών, ενώ υφίσταται έντονες –άμεσες και έμμεσες– επιδράσεις από τη διάχυση των ανατιμήσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής. 

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μετριάζουν τον αντίκτυπο των παραπάνω εξελίξεων στις επιχειρηματικές επιδόσεις. Οι κυριότεροι είναι οι ακόλουθοι: 

 • Η ανθεκτικότητα της ζήτησης, που αντικατοπτρίζεται στην επιταχυνόμενη άνοδο του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. 
 • Το ισχυρό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και τα ολοένα και πιο ενθαρρυντικά σημάδια για τους επόμενους μήνες. 
 • Η ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το 2021 σε υψηλό 10ετίας, σε συνδυασμό με σημαντικά αποθέματα ρευστότητας. 
 • Η αυξημένη τιμολογιακή ισχύς και η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη στις επιχειρήσεις. 

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Προχωρά η διαδικασία για τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh

Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και νέοι στόχοι στο «ραντάρ» για τη Sarantis

Οι εφοπλιστές που μπαίνουν στην ενέργεια, τα σχέδια της Motor Oil με τους Σαουδάραβες, οι νέες δουλειές των ΕΛΠΕ και οι εφοριακοί που… τράκαραν με τον Πιτσιλή

Πηγή: newmoney.gr