Εθνική Τράπεζα: Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds – Πότε λήγει η προθεσμία

Η καινοτομία αποτελεί την υποδομή αλλά και την ουσία του σύγχρονου επιχειρείν. Και για το λόγο αυτό, η στήριξη και η επιβράβευσή της, ιδιαίτερα στο νεοφυές περιβάλλον, είναι αυτή που βοηθά τους «σπόρους» των νέων ιδεών να ανθίσουν, μετεξελίσσοντας την έμπνευση σε επιχειρηματικό σχεδιασμό. Φέρνοντας έτσι ανάπτυξη, αλλά και δημιουργώντας «καύσιμο» για την επιχειρηματικότητα.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Τράπεζα, έχοντας εντάξει εδώ και χρόνια την καινοτομία στο εταιρικό της DNA, είναι ο παράγοντας που στηρίζει έμπρακτα τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds και του σχετικού Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, ο οποίος την περίοδο αυτή «εκκινεί» την 13η χρονιά του. Στηρίζοντας με τη σφραγίδα του μεγάλου τραπεζικού οργανισμού, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες δεκάδων νέων επιχειρηματιών.

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds είναι ο μακροβιότερος διαγωνισμός καινοτομίας ελληνικής τράπεζας, ο οποίος μετρά πάνω από 7.200 συμμετοχές. Πρόκειται για μία δράση του προγράμματος NBG Business Seeds, του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, το οποίο εκτός από το Διαγωνισμό περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις ανάδειξης και προβολής «φρέσκων» ιδεών και επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης. Ένα πρόγραμμα ανοικτό σε κάθε νέα ιδέα και πρωτοβουλία!

Σκοπός του είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει πρωτότυπες ιδέες, ερευνητικά αποτελέσματα, επιχειρηματικά σχέδια και εταιρείες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες. Και παράλληλα, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και, γενικότερα, στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Έτσι, εκτός από τη διαγωνιστική φάση και τη βράβευση των προτάσεων που συμμετέχουν στον ετήσιο Διαγωνισμό, η Εθνική Τράπεζα δίνει έμφαση στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων, οι οποίες έχουν διακριθεί, μέσα από τις παράλληλες δράσεις του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό καλούνται σε δράσεις ενημέρωσης, γνωριμίας και καθοδήγησης από έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και τους συνεργάτες του προγράμματος: KEMEΛ, Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, Ίδρυμα Ωνάση, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, HIGGS, ΟΚ!Τhess, CapsuleT και αρκετούς ακόμη φορείς και οργανισμούς.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού οι τέσσερις πρώτες προτάσεις, λαμβάνουν χρηματικά βραβεία €20.000, €10.000, €6.000 και €4.000 αντίστοιχα, κατόπιν αξιολόγησης από καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Οι δέκα πρώτες προτάσεις τυγχάνουν σημαντικής προβολής και καθοδήγησης από τα στελέχη της Τράπεζας. Για επιλεγμένες προτάσεις διερευνάται η συνεργασία με την Τράπεζα, η αξιοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, καθώς και η συμμετοχή της Τράπεζας  στο εταιρικό τους κεφάλαιο.

Επιπλέον, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας αναδεικνύει και βοηθά να ωριμάσουν οι επιχειρηματικές ιδέες που πηγάζουν από τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και τους παραγωγικούς χώρους.

Οι βραβεύσεις του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Τον Ιούνιο του 2022 η Εθνική Τράπεζα βράβευσε τους νικητές του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του NBG Business Seeds:

Πρώτος νικητής αναδείχθηκε η εταιρεία DeepMed IO που βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο €20.000 για ένα διαγνωστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για σταδιοποίηση του καρκίνου πολλαπλών τύπων, μέσω ανίχνευσης μεταστάσεων στους λεμφαδένες από ψηφιοποιημένα πλακίδια μικροσκοπίου.

To δεύτερο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο €10.000) απονεμήθηκε στην εταιρεία GEP Unmanned Technologies, η οποία κατασκευάζει drones για χρήση από γεωπόνους και καλλιεργητές, καταγράφοντας την υγεία φυτών και καλλιεργειών με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους και της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Το τρίτο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο €6.000) απονεμήθηκε στην εταιρεία ΑidPlex για το ScolioSense. Πρόκειται για μια έξυπνη φορητή συσκευή που παρακολουθεί τη θεραπεία της σκολίωσης, μειώνοντας την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη.

Το τέταρτο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο €4.000) απέσπασε η εταιρεία Metabio, για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για ασθενείς, μονάδες υγείας, βιοτράπεζες και ερευνητικά κέντρα, με στόχο τη βελτιστοποίηση του κύκλου ανάπτυξης φαρμάκων, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής και αυξάνοντας την αξία του βιοδείγματος.

Απονεμήθηκαν επίσης χρηματικά έπαθλα 1.500 ευρώ σε έξι ομάδες διαγωνιζομένων. Πρόκειται για:

– Την Cognitiv+ η οποία παρουσίασε μια προηγμένη λύση ΑΙ ανάγνωσης νομικών κειμένων και εγγράφων που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάλυσης των εγγράφων, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις να επιτύχουν καλύτερη κατανόηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά και ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

– Την Elektronio που παρουσίασε το Patin-e, ένα μοντέλο ηλεκτρικού πατινιού που εστιάζει στην ασφάλεια και την άνεση και εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον.

– Την Kryptonio που δημιούργησε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων «χωρίς κλειδί», ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για τη διαχείριση των ιδιωτικών κλειδιών ή την ασφαλή αποθήκευση φράσεων αρχικής σελίδας.

– Την myTeam η οποία ανέπτυξε μια εφαρμογή που βοηθά αθλητικά σωματεία, προπονητές, αθλητές και γονείς να ψηφιοποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν ποικίλες καθημερινές διαδικασίες.

– Την Oviview για μία διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία προσφέρει την ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο φιλτράρισμα των υποψηφίων στα πρώτα στάδια αξιολόγησης. Χρησιμοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή, καθιστά μη αναγκαία την παράλληλη ενεργή συμμετοχή υποψηφίων και εργοδοτών, και καταγράφει ετεροχρονισμένα κάθε συνέντευξη, παρέχοντας παράλληλα στους εργοδότες τη δυνατότητα βαθμολόγησης, σημειώσεων και πρόσβασης στα χαρακτηριστικά των υποψηφίων.

– Την Shiplemon η οποία δημιούργησε μια πλατφόρμα διαχείρισης αποστολής δεμάτων. Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με τις εταιρείες courier και βοηθάει τους χρήστες να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο για να στείλουν το δέμα τους, συγκρίνοντας τιμές, χρόνους παράδοσης και αξιοπιστία.

Παρακαταθήκη για το επιχειρείν

Το ΝΒG Business Seeds ξεκίνησε το 2010 και ήταν το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία 12 χρόνια έχει «υποδεχθεί» πάνω από 7.200 προτάσεις στο πλαίσιο του Διαγωνισμού που διοργανώνει σε ετήσια βάση, ενώ έχει απονείμει βραβεία συνολικής αξίας που φτάνουν τα €590.000. Παράλληλα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πολιτείας, συμμετέχοντας ενεργά στη σημαντική πρωτοβουλία Elevate Greece, ενώ έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες και οργανισμούς.

Η καινοτομία όμως αφορά και απασχολεί και την ίδια τη λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας. Στη διεργασία ψηφιακού μετασχηματισμού της, το πρόγραμμα NBG Business Seeds αποτελεί ένα ζωντανό και δυναμικό κανάλι εντοπισμού και ανάδειξης καινοτόμων εγχειρημάτων. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την καινοτομία, αλλά μεταλλάσσεται και η ίδια, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει!

Η υποβολή προτάσεων για τον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00μμ.

Για να υποβάλετε κι εσείς την πρότασή σας στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας πατήστε εδώ.

Πηγή: newmoney.gr