Κυριακή
22.05.2022

Εθνική Ασφαλιστική: 60 άτομα είπαν «ναι» στην εθελούσια – Ποιοι ζητούν ραντεβού με Φωτακίδη

Εφικτός ο στόχος για 150 αποχωρήσεις, διαμηνύουν στο newmoney αρμόδιες πηγές – Την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχουν οι εργαζόμενοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα – Το νωρίτερο έως τις 24 Φλεβάρη η απόφαση της DGComp για το deal με το CVC

Το κουμπί της εξόδου έχουν ήδη πατήσει περίπου 60 υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, δηλώνοντας συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας που ξεκίνησε να «τρέχει» από τις 10 Γενάρη και προβλέπει αποζημίωση έως 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έως την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχουν οι εργαζόμενοι για να αποχωρήσουν από την εταιρεία, λαμβάνοντας το επίμαχο πακέτο (σ.σ. το ενδεχόμενο παράτασης μάλλον απομακρύνεται), δεν αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά οι συμμετοχές, καλύπτοντας στο… παρά πέντε τον στόχο που έχει θέση η διοίκηση για περίπου 150 αποχωρήσεις (στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 2019 συμμετείχαν 117 εργαζόμενοι, με συνολικό κόστος 15,1 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση ξεκινά από τους 10 μισθούς για την ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών και με έως 10 έτη προϋπηρεσίας και κλιμακώνεται στους 35 μισθούς για όσους είναι άνω των 55 ετών και διαθέτουν πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική.

Παράλληλα, το πρόγραμμα συνοδεύεται με προσαύξηση:
30% επί της βασικής αποζημίωσης για όσους απασχολούνται στις περιφερειακές υπηρεσιακές ενότητες και εκτελούν διαχειριστικές εργασίες που μπορούν να αναληφθούν από τα κεντρικά, αλλά και για όσους υπαλλήλους απασχολούνται με σύμβαση δανεισμού στην ΕΤΕ,

20% εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούν για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών και δεν έχουν καθήκοντα ευθύνης,

15% έως 30% βάσει ηλικίας για τους άνω των 50 ετών.

Στο μεταξύ την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε το CVC την επίσημη  αίτηση προς της Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού (DGComp) για να εξετάσει την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής. «Εάν η DGComp κρίνει ότι δεν πλήττεται καμία αρχή ανταγωνισμού πρέπει να εκδώσει την απόφασή της μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξεταστεί ενδελεχώς η συναλλαγή και αυτό θα κρατήσει έξι με οκτώ μήνες και πιθανά θα επιβληθούν όροι στην συναλλαγή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος υπαλλήλων της εταιρείας. Αξίζει να αναφερθεί πως το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας, ενώ μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύλλογος ζητά μετ’ επιτάσεως ραντεβού με τον επικεφαλής του fund, Άλεξ Φωτακίδη, προκειμένου να πληροφορηθεί «την προοπτική που έχει για την πιθανή μετάβαση της εταιρείας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της στην ασφαλιστική αγορά».

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το αδιέξοδο, στο οποίο έχει επέλθει η διαπραγμάτευση για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα η αδιέξοδη αυτή κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δυστοκία και στις ενστάσεις που διατυπώνονται από την δική σας πλευρά», προσθέτει ο σύλλογος σε ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Φωτακίδη.

Πηγές με γνώση τονίζουν στο newmoney πως το ραντεβού των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την απόφαση της DGComp, το νωρίτερο, δηλαδή, στα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Διαβάστε ακόμα: 

«Crash test» για το νέο (και κουρεμένο) ΕΝΦΙΑ στη συνάντηση με τους θεσμούς

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Δοκιμασία για το ενεργειακό σύστημα η βαρυχειμωνιά

Oι Ισραηλινοί που θέλουν να αγοράσουν 60 ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο αξίας 1,2 δισ. ευρώ

Πηγή: newmoney.gr