Δευτέρα
15.04.2024

Ethereum: Οι δύο καταλύτες που το στέλνουν στις 10.000 δολάρια

Τo ethereum συνεχίζει με φόρα και τον Μάρτιο, με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης την Παρασκευή (8/3) λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ στις 3.942,92 δολάρια, ενισχυμένη κατά 0,47%. Από τις αρχές του 2024 το ethereum καταγράφει εντυπωσιακό ράλι άνω του 60%, έχοντας ξεπεράσει πλέον με άνεση την τιμή – στόχο των 3.500 ευρώ που είχαν θέσει στα μέσα Φεβρουαρίου οι αναλυτές. Αναλυτής της Bitwise δεν αποκλείει ο Αιθέρας να εκτοξευτεί στις 10.000 δολάρια, φθάνοντας ακόμη υψηλότερα εντός του 2024. Η επερχόμενη αναβάθμιση Dencun και ο ενθουσιασμός για την πιθανή έναρξη των πρώτων ETFs στο ethereum, που παρακολουθούν την τιμή του Αιθέρα στην spot αγορά των ΗΠΑ, είναι οι δύο καταλύτες.

Όπως και τα περισσότερα altcoins, έτσι και το ethereum, παίρνει καύσιμο και από το bitcoin. Ο «βασιλιάς των crypto» καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τρυπώντας το ταβάνι των 70.000 δολαρίων, καθώς συνεχίζει να παίρνει ώθηση από τη συνεχιζόμενη εισροή κεφαλαίων στο blockchain μέσω των ETFs, την ώρα που το κομβικό τέταρτο halving πλησιάζει. Σύμφωνα με το Reuters, οι καθαρές εισροές στα 10 μεγαλύτερα spot ΕΤF έφτασαν τα 2,2 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 1 Μαρτίου. To bitcoin, όπως και το ethereum, στοχεύουν ακόμα υψηλότερα, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που έγραφαν για νέα υψηλά το 2024 στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Πώς η αναβάθμιση Dencun φέρνει νέο ράλι στο ethereum

Η αναβάθμιση Dencun είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στο οικοσύστημα του ethereum μετά το Shapella (Απρίλιος 2023). Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί είναι σημαντική;» συνδέεται με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στα δίκτυα rollups, τους επικυρωτές συναλλαγών (validators) και τη συνολική ασφάλεια του blockchain. Η αναβάθμιση Dencun (ή Cancun-Deneb) μειώνει δραστικά το κόστος συναλλαγών στα δίκτυα Επιπέδου 2, αυξάνοντας παράλληλα την ταχύτητα επεξεργασίας συναλλαγών στο οικοσύστημα του Αιθέρα.

Με τη συγκεκριμένη αναβάθμιση προστίθεται στο ethereum το δομικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται Proto-Danksharding, εισάγοντας ένα νέο είδος συναλλαγής που διευρύνει την επεκτασιμότητα του δικτύου. Το proto-danksharding στοχεύει στη μείωση των απαιτήσεων αποθήκευσης, χρησιμοποιώντας προσωρινό αποθηκευτικό χώρο για υψηλότερη απόδοση συναλλαγών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για πρόσβαση σε δεδομένα εκτός αλυσίδας, μειώνοντας το κόστος συναλλαγών στα δίκτυα επιπέδου 2 κατά 10x (ή περισσότερο). Τόσο η Shapella όσο και η Dencun αποτελούν σημαντικά βήματα για τον μετασχηματισμό του ethereum από έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Work (PoW) σε δίκτυο Proof-of-Stake (PoS). Μέχρι στιγμής η νέα αναβάθμιση έχει αναπτυχθεί σε δοκιμαστικά δίκτυα, με την έναρξη εφαρμογής στο βασικό δίκτυο να είναι προγραμματισμένη για τις 13 Μαρτίου.

Η μάχη για τα spot Ethereum ETF

Μπορεί η SEC και ο επικεφαλής της, Γκάρι Γκένσλερ, να βρίσκεται εδώ και καιρό σε θέση μάχης για να καθυστερήσει όσο μπορεί την έγκριση των spot Ethereum ETFs, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τον Μάιο. Αρκετές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως οι BlackRock, Fidelity, Invesco, Galaxy Digital, VanEck και Ark Invest, οι οποίες «τρέχουν» ήδη με μεγάλη επιτυχία spot Bitcoin ETFs, έχουν υποβάλει την πρότασή τους, αναμένοντας την ετυμηγορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Ο αναλυτής της Bitwise, Juan Leon, δίνει «50 – 50» στην πιθανότητα έγκρισης από τη SEC. Σε περίπτωση, όμως, που τελικά η απάντηση είναι θετική, η αγορά crypto θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη déjà vu, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η επανάληψη γεγονότων, τύπου sell the news, που ακολούθησαν την έγκριση των spot Bitcoin ETF στις ΗΠΑ πριν από το νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Source: powergame.gr

Array