Πέμπτη
22.02.2024

Εταιρεία mining στο «στόχαστρο» των short sellers

Η επενδυτική εταιρεία short-seller J Capital Researchδ ημοσίευσε την έρευνά της για την εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Bitcoin Hut 8.

Η Hut 8 έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της J Capital.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν από πάνω από 9 δολάρια σε κάτω από 7 δολάρια.

Η J Capital απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από influencers για μικρής κεφαλαιοποίησης αμφιβόλου ποιότητας μετοχές, κόστη εξόρυξης που ξεπερνούν τα 60.000 δολάρια ανά bitcoin, στελέχη που δημιουργούν προβληματισμό, προβλήματα με ρυθμιστικές αρχές και τον κίνδυνο μειωμένης χρηματοδότησης για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας.

Το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας διέψευσε την έρευνα. Ωστόσο, οι μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε τιμή χαμηλότερη από τη δημοσίευση της έκθεσης.

Η Hut 8 διαπραγματευόταν κάποτε έως και 82,50 δολάρια ανά μετοχή, ωστόσο πλέον διαπραγματεύεται περίπου στα 6,80 δολάρια.

Η Hut 8 είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης με την US Bitcoin Corp. Η ενοποιημένη εταιρεία διατήρησε το όνομα Hut 8 και διαπραγματεύεται στο NASDAQ με την ονομασία HUT.

Προηγούμενες short θέσεις από τη J Capital περιλαμβάνουν την Bit Mining Ltd, για την οποία είχε αποκαλύψει ότι η Bit Mining ξεκίνησε ως κινεζική λοταρία, η οποία στράφηκε σε ψηφιακά νομίσματα και υπερεκτίμησε τα κέρδη της. Η J Capital έχει επίσης εμπειρία στην έρευνα εταιρειών εξόρυξης Bitcoin.

Η J Capital αποκάλυψε νομικά προβλήματα

Η J Capital ερεύνησε την περίεργη συγχώνευση της Hut 8 με την US Bitcoin Corp και ανακάλυψε προγενέστερα νομικά της προβλήματα πριν την ένωση. Για παράδειγμα, ανέφερε έναν διακανονισμό εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη για υποτιθέμενες παραβιάσεις των κανονισμών για τις κινητές αξίες. Η Hut 8 πλήρωσε επίσης πρόστιμο για παραβάσεις των διατάξεων σχετικά με το θόρυβο σε δήμο όπου εκμεταλλεύεται μια εγκατάσταση εξόρυξης.

Επιπλέον, η J Capital θεωρεί ότι η US Bitcoin Corp. πιθανότατα θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν είχε αγοραστεί. Οι ερευνητές της αμφισβήτησαν επίσης την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από μια πλέον χρεοκοπημένη εταιρεία, την Compute North.

Η έκθεσή της δημιουργεί επίσης προβληματισμό για τη διοίκηση της εταιρείας. Για παράδειγμα, ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της US Bitcoin Corp Michael Ho είναι ο σημερινός CSO και διευθυντής της Hut 8. Ο Ho είναι πρώην πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που φέρεται να εμπλέκεται σε διάφορα συστήματα στα οποία μετοχές αυξήθηκαν ξαφνικά και έπειτα υποχώρησαν, σύμφωνα με τη J Capital.

Ο άλλος συνιδρυτής της US Bitcoin Corp, Asher Genoot, έγινε Πρόεδρος της Hut 8. Η J Capital λέει ότι ο Genoot έχει εργαστεί σε μια σειρά αποτυχημένων startups.

Η J Capital επισήμανε επίσης τους μετόχους της US Bitcoin Corp που συνδέονται με αρκετές μετοχές που κατέρρευσαν. Αυτοί οι μέτοχοι έλαβαν μετοχές Hut 8 σε γενναιόδωρα ποσοστά μετατροπής μέσω της συγχώνευσης.

Η J Capital πιστεύει ότι αυτοί οι μέτοχοι προσθέτουν μικρή αξία στην εταιρεία μετά τη συγχώνευση, εκτός από την πίεση πώλησης. Πράγματι, η τιμή της μετοχής της Hut 8 μειώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης.

Η εταιρεία ήταν κάποτε ένας από τους πιο σημαντικούς εξορύκτες bitcoin πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο σήμερα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. δολάρια.